Порекло презимена Полуга

6. март 2012.

коментара: 7

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

  1. Stanislav Poluga

    Poštovani prijatelji prezime Poluga potiče iz Like tačnije mesto Srb na granici sa Bosnom i Hrvatskom al preteži hrvatskoj lici tamo se pojavljuje 1790 godine pretežno pravoslavni slave krsnu slavu Sv. Jovan u najezdi Turaka porodica tada naseljava područje slavonije oko Daruvara selo batinjani da bi 1991 godine u ugroženosti od nove Hrvatske vlasti Poluge napustaju ognjišta i odlaze preko Bosne za Srbiju sada žive u vojvodini i okolo beograda. Pretraživanjem na internetu dosao sam do podataka da poridica Poluga ima oko Čačka selo plamenac, ima ih na Palama oko sarajeva i Višegrada krsna slava im Sv. Stevan a ovima kod Čačka je slava Đurđevdan mislio sam da je prezime jako malo jer je retko ali sam se prevario.
    Moja porodica sada živi u Šidu otac Radovan, brat Branislav ima sina Aleksandra i ja Stanislav imam sina Jovana slava Sv. Jovan ako znate za jos neke javite mi i tačnost mojih saznanja.Imamo sličnosti ja mislim da je to isto prezime Polugić.

    • Милан Милковић

      Поштовани господине Станиславе, бићу слободан да као потомак Полуга из Батињана код Дарувара мало допуним ваш коментар. Надам се да се нећете наљутити. Одакле су Полуге дошли у Батињане ја не знам, али кад су дошли знам. Аустрија је по ослобођењу Славоније од Турака извршила први попис становништва у Батињанима 1698. године. Тада у Батињанима није било Полуга. Следећи попис извршен је 1736 године . Од 24 пописана домаћинства два су била Полуге. Додуше, они су пописани као Полугић, али и касније кроз 19. век иста лица пописивана су као Полуга и као Полугић. Божо Полугић 1736. године имао је у домаћинству ожењеног брата и сина, а од имовине 2 коња, 4 вола, 8 крава и јунади, 15 свиња, 3 јутра оранице, винограда 3 мотике и 15 стабала шљива. Било је то једно од јачих домаћинстава у Батињанима. Друго домаћинство водио је његов млађи брат Ристивој. Његово домаћинство је било нешто слабије. Полуге ово нису могли стећи за пар година, па претпостављам да су они дошли у Батињане у првој деценији 18. века (између 1700 – 1710).
      Како сам ја потомак Полуга? Моја прабаба Смиљана (рођ. 30.01.1860) кћерка је Максима и Ане Полуге .Смиљана се удала 6.11.1878. године за Симеона Дакића из Батињана и са њим имала деветоро деце. Четврто дете била је Латнка (1887) моја баба по мајци. Максим Полуга је рођен 13.8.1826. године у Батињанима. Његови родитељи су били Павле и Марта Полуга, а Павлови родитељи били су Гаврило и Петра Полугић.
      Поздрав свим Полугама.

  2. Katarina Poluga

    Selo u kome ima familije Poluga se tačno naziva Parmenac,inače 4km od centra Čačka..Naša krsna slava je sv.Luka,inače celoj familiji…pozzzz

  3. Verica Polugić Milanović

    Poštovani,
    ja sam iz porodice Polugića iz Kraljeva. Ima tesetak porodica u Kraljevu i okolini.
    Srdačan pozdrav

  4. Лука Полуга

    Ја сам Лука (Ратко) Полуга из Парменца код Чачка. Деда ми се звао Дојчило и славим св. Луку