Poreklo prezimena Poluga

6. mart 2012.

komentara: 7

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (7)

Odgovorite

7 komentara

  1. Stanislav Poluga

    Poštovani prijatelji prezime Poluga potiče iz Like tačnije mesto Srb na granici sa Bosnom i Hrvatskom al preteži hrvatskoj lici tamo se pojavljuje 1790 godine pretežno pravoslavni slave krsnu slavu Sv. Jovan u najezdi Turaka porodica tada naseljava područje slavonije oko Daruvara selo batinjani da bi 1991 godine u ugroženosti od nove Hrvatske vlasti Poluge napustaju ognjišta i odlaze preko Bosne za Srbiju sada žive u vojvodini i okolo beograda. Pretraživanjem na internetu dosao sam do podataka da poridica Poluga ima oko Čačka selo plamenac, ima ih na Palama oko sarajeva i Višegrada krsna slava im Sv. Stevan a ovima kod Čačka je slava Đurđevdan mislio sam da je prezime jako malo jer je retko ali sam se prevario.
    Moja porodica sada živi u Šidu otac Radovan, brat Branislav ima sina Aleksandra i ja Stanislav imam sina Jovana slava Sv. Jovan ako znate za jos neke javite mi i tačnost mojih saznanja.Imamo sličnosti ja mislim da je to isto prezime Polugić.

    • Milan Milković

      Poštovani gospodine Stanislave, biću slobodan da kao potomak Poluga iz Batinjana kod Daruvara malo dopunim vaš komentar. Nadam se da se nećete naljutiti. Odakle su Poluge došli u Batinjane ja ne znam, ali kad su došli znam. Austrija je po oslobođenju Slavonije od Turaka izvršila prvi popis stanovništva u Batinjanima 1698. godine. Tada u Batinjanima nije bilo Poluga. Sledeći popis izvršen je 1736 godine . Od 24 popisana domaćinstva dva su bila Poluge. Doduše, oni su popisani kao Polugić, ali i kasnije kroz 19. vek ista lica popisivana su kao Poluga i kao Polugić. Božo Polugić 1736. godine imao je u domaćinstvu oženjenog brata i sina, a od imovine 2 konja, 4 vola, 8 krava i junadi, 15 svinja, 3 jutra oranice, vinograda 3 motike i 15 stabala šljiva. Bilo je to jedno od jačih domaćinstava u Batinjanima. Drugo domaćinstvo vodio je njegov mlađi brat Ristivoj. Njegovo domaćinstvo je bilo nešto slabije. Poluge ovo nisu mogli steći za par godina, pa pretpostavljam da su oni došli u Batinjane u prvoj deceniji 18. veka (između 1700 – 1710).
      Kako sam ja potomak Poluga? Moja prababa Smiljana (rođ. 30.01.1860) kćerka je Maksima i Ane Poluge .Smiljana se udala 6.11.1878. godine za Simeona Dakića iz Batinjana i sa njim imala devetoro dece. Četvrto dete bila je Latnka (1887) moja baba po majci. Maksim Poluga je rođen 13.8.1826. godine u Batinjanima. Njegovi roditelji su bili Pavle i Marta Poluga, a Pavlovi roditelji bili su Gavrilo i Petra Polugić.
      Pozdrav svim Polugama.

  2. Katarina Poluga

    Selo u kome ima familije Poluga se tačno naziva Parmenac,inače 4km od centra Čačka..Naša krsna slava je sv.Luka,inače celoj familiji…pozzzz

  3. Verica Polugić Milanović

    Poštovani,
    ja sam iz porodice Polugića iz Kraljeva. Ima tesetak porodica u Kraljevu i okolini.
    Srdačan pozdrav

  4. Luka Poluga

    Ja sam Luka (Ratko) Poluga iz Parmenca kod Čačka. Deda mi se zvao Dojčilo i slavim sv. Luku