Порекло презимена Полуга

6. марта 2012.

коментара: 5

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

 1. Stanislav Poluga

  Poštovani prijatelji prezime Poluga potiče iz Like tačnije mesto Srb na granici sa Bosnom i Hrvatskom al preteži hrvatskoj lici tamo se pojavljuje 1790 godine pretežno pravoslavni slave krsnu slavu Sv. Jovan u najezdi Turaka porodica tada naseljava područje slavonije oko Daruvara selo batinjani da bi 1991 godine u ugroženosti od nove Hrvatske vlasti Poluge napustaju ognjišta i odlaze preko Bosne za Srbiju sada žive u vojvodini i okolo beograda. Pretraživanjem na internetu dosao sam do podataka da poridica Poluga ima oko Čačka selo plamenac, ima ih na Palama oko sarajeva i Višegrada krsna slava im Sv. Stevan a ovima kod Čačka je slava Đurđevdan mislio sam da je prezime jako malo jer je retko ali sam se prevario.
  Moja porodica sada živi u Šidu otac Radovan, brat Branislav ima sina Aleksandra i ja Stanislav imam sina Jovana slava Sv. Jovan ako znate za jos neke javite mi i tačnost mojih saznanja.Imamo sličnosti ja mislim da je to isto prezime Polugić.

  • Милан Милковић

   Поштовани господине Станиславе, бићу слободан да као потомак Полуга из Батињана код Дарувара мало допуним ваш коментар. Надам се да се нећете наљутити. Одакле су Полуге дошли у Батињане ја не знам, али кад су дошли знам. Аустрија је по ослобођењу Славоније од Турака извршила први попис становништва у Батињанима 1698. године. Тада у Батињанима није било Полуга. Следећи попис извршен је 1736 године . Од 24 пописана домаћинства два су била Полуге. Додуше, они су пописани као Полугић, али и касније кроз 19. век иста лица пописивана су као Полуга и као Полугић. Божо Полугић 1736. године имао је у домаћинству ожењеног брата и сина, а од имовине 2 коња, 4 вола, 8 крава и јунади, 15 свиња, 3 јутра оранице, винограда 3 мотике и 15 стабала шљива. Било је то једно од јачих домаћинстава у Батињанима. Друго домаћинство водио је његов млађи брат Ристивој. Његово домаћинство је било нешто слабије. Полуге ово нису могли стећи за пар година, па претпостављам да су они дошли у Батињане у првој деценији 18. века (између 1700 – 1710).
   Како сам ја потомак Полуга? Моја прабаба Смиљана (рођ. 30.01.1860) кћерка је Максима и Ане Полуге .Смиљана се удала 6.11.1878. године за Симеона Дакића из Батињана и са њим имала деветоро деце. Четврто дете била је Латнка (1887) моја баба по мајци. Максим Полуга је рођен 13.8.1826. године у Батињанима. Његови родитељи су били Павле и Марта Полуга, а Павлови родитељи били су Гаврило и Петра Полугић.
   Поздрав свим Полугама.

 2. Katarina Poluga

  Selo u kome ima familije Poluga se tačno naziva Parmenac,inače 4km od centra Čačka..Naša krsna slava je sv.Luka,inače celoj familiji…pozzzz