Познан

6. март 2012.

коментара: 4

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Саша Микић

    Девојачко презиме моје бабе по мајци је Познан. Она је из Омољице код Панчева. Причала ми је да су њени од старине досељени из Јелсе са Хвара. Са друге стране од мог бившег шефа, који се презивао Познановић и који је био са Златибора, сам чуо да је у некој књизи прочитао да су сви презимена, који у корену имају Познан: Познанов, Познановић и сл. пореклом из града Познања у Пољској. Нажалост нисам га питао о којој књизи се ради, а он је касније умро. Инааче Познана има још у неким местима у Банату.

    • Саша Панчевачки

      Поштовање имењаче. Било је дате породице и у Црепаји, где су писани као Познан/ов, Познатов и означени су као влашког порека из Ердеља од стране Јована Ердељановића, највећег етнографа Баната. Најбоље би било одрадити ДНК анализу, таман је сад и попуст на тестирање, па видети постоје ли нека поклапања са више од 5 хиљада тестираних Срба до сада.

    • Слободан Зрнић

      Српско презиме Познан/Познановић нема апсолутно никакве везе са Познаном у Пољској. Такве хипотезе су смишљали потпуни аматери, повезујући са оним што им прво падне на памет. Срамота да неко такве ствари пише у књизи, и ако дођете до ње, спалите је слободно. Недавно сам на млетачком катастру из Далмације (18. век) наишао на лично име (српско) Познан. Извините ако је ово било оштро, али доста ми је више таквих глупости.

  2. Jelena Poznan

    Moji preci su dosli u backu 1924, inace mi je poreklo i Gate kod Cazina.