Poznan

6. mart 2012.

komentara: 4

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Saša Mikić

    Devojačko prezime moje babe po majci je Poznan. Ona je iz Omoljice kod Pančeva. Pričala mi je da su njeni od starine doseljeni iz Jelse sa Hvara. Sa druge strane od mog bivšeg šefa, koji se prezivao Poznanović i koji je bio sa Zlatibora, sam čuo da je u nekoj knjizi pročitao da su svi prezimena, koji u korenu imaju Poznan: Poznanov, Poznanović i sl. poreklom iz grada Poznanja u Poljskoj. Nažalost nisam ga pitao o kojoj knjizi se radi, a on je kasnije umro. Inaače Poznana ima još u nekim mestima u Banatu.

    • Saša Pančevački

      Poštovanje imenjače. Bilo je date porodice i u Crepaji, gde su pisani kao Poznan/ov, Poznatov i označeni su kao vlaškog poreka iz Erdelja od strane Jovana Erdeljanovića, najvećeg etnografa Banata. Najbolje bi bilo odraditi DNK analizu, taman je sad i popust na testiranje, pa videti postoje li neka poklapanja sa više od 5 hiljada testiranih Srba do sada.

    • Slobodan Zrnić

      Srpsko prezime Poznan/Poznanović nema apsolutno nikakve veze sa Poznanom u Poljskoj. Takve hipoteze su smišljali potpuni amateri, povezujući sa onim što im prvo padne na pamet. Sramota da neko takve stvari piše u knjizi, i ako dođete do nje, spalite je slobodno. Nedavno sam na mletačkom katastru iz Dalmacije (18. vek) naišao na lično ime (srpsko) Poznan. Izvinite ako je ovo bilo oštro, ali dosta mi je više takvih gluposti.

  2. Jelena Poznan

    Moji preci su dosli u backu 1924, inace mi je poreklo i Gate kod Cazina.