Порекло презимена Веиновић

4. март 2012.

коментара: 2

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Боро

    Поштовани,
    Молим Вас да у попис презимена унесете и презиме Веин и Вејин. Наиме, презиме је колико је до сада истражено настало скраћиванјем презимена Веиновић, Вејиновић или Вејновић. Сва ова презимена истога коријена налазимо у литератури, а потјечу из Далматинске Загоре, тачније од Книна – Мокро Поље и из Бјелајског Поља (Горње Поуње)
    Има на страницама и овога Портала записа о томе, а посебно вредно је прочитати књигу Петра Раћеновића “Унац” . Око 1712. године Вејини (Веини), доселили су у Добашницу код Срба у Лици, затим у Срб и Нетеку, да би се одатле раселили: један род на Кордун (Кордунски Љесковац), Банију и Цазинску Крајину. Данас их има по цијелом свијету, у Србији (Апатин и Бачка), Кикинда, Н.Сад, Београд, Инђија…у Хрватској: Загреб, Срб (Беглуци и Крчко Брдо, Сплит, Осијек и другдје). Има их и у САД, Канади, Њемачкој…
    Славе Светог Василија Великог, 14. Јануара. О томе више на мом порталу “Мy Heritage – VEIN-VEJIN,…..”

  2. Војислав Ананић

    ВЕЈ(И)НОВИЋ, презиме у Лици и у босанском Поуњу. Личког су поријекла сви, без обзира на то куда су се раселили (25, XX, 682). Славе Млади Божић.