Poreklo prezimena Veinović

4. mart 2012.

komentara: 2

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Boro

    Poštovani,
    Molim Vas da u popis prezimena unesete i prezime Vein i Vejin. Naime, prezime je koliko je do sada istraženo nastalo skraćivanjem prezimena Veinović, Vejinović ili Vejnović. Sva ova prezimena istoga korijena nalazimo u literaturi, a potječu iz Dalmatinske Zagore, tačnije od Knina – Mokro Polje i iz Bjelajskog Polja (Gornje Pounje)
    Ima na stranicama i ovoga Portala zapisa o tome, a posebno vredno je pročitati knjigu Petra Raćenovića “Unac” . Oko 1712. godine Vejini (Veini), doselili su u Dobašnicu kod Srba u Lici, zatim u Srb i Neteku, da bi se odatle raselili: jedan rod na Kordun (Kordunski Ljeskovac), Baniju i Cazinsku Krajinu. Danas ih ima po cijelom svijetu, u Srbiji (Apatin i Bačka), Kikinda, N.Sad, Beograd, Inđija…u Hrvatskoj: Zagreb, Srb (Begluci i Krčko Brdo, Split, Osijek i drugdje). Ima ih i u SAD, Kanadi, Njemačkoj…
    Slave Svetog Vasilija Velikog, 14. Januara. O tome više na mom portalu “My Heritage – VEIN-VEJIN,…..”

  2. Vojislav Ananić

    VEJ(I)NOVIĆ, prezime u Lici i u bosanskom Pounju. Ličkog su porijekla svi, bez obzira na to kuda su se raselili (25, XX, 682). Slave Mladi Božić.