Порекло презимена Пјевчевић

1. март 2012.

коментара: 7

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

  1. Nemanja

    odakle datira prezime pjevcevic

  2. Nemanja

    poreklo porodice pjevcevic iz priboja na limu

  3. Predrag

    Pijevcevici ili Pjevcevic su iz Crne gore i javljaju se tu oko tromedje Srbije, Crne Gore i Bosne. Znam da ima veze sa petlovima 🙂 Krsna slava nam je Jovanjdan 🙂

  4. Александар

    Па моји Пјевчевићи су из Ужица, мој предак Иван је дошао из Прибоја у Јелову Гору крај Ужица хиљаду осамсто и неке, био је рањен у кук за време борби па је после слома Првог Србског Устанка дошао у Јелову Гору. Крсна слава нам је Св. Георгије (Ђурђевдан).
    Надам се да сам помогао, ако неко зна још нешто или има неке изворе замолио бих да ме упути.
    Хвала унапред и свако добро.

    • Zarko

      “U članku “Iseljeni Nikšići” autora Radoja M. Uskokovića iz 1924. godine se može naći podatak da su se Vukosavljevići u podjavorski kraj doselili oko 1690. godine (tokom Prve seobe Srba) iz Lukova kod Nikšića i da im je ranije prezime bilo Marinović; Vukosavljevići su pripadali znamenitom bratstvu Vojvodića, iz kojeg su se birale vojvode nikšićkog plemena i koji pripadaju podgrupi Nikšića-Trebješana (po brdu Trebjesi kod Nikšića gde su više vekova bili nastanjeni):

      https://www.poreklo.rs/2013/07/14/iseljeni-nik%C5%A1i%C4%87i/

      Marinovići su nastanjeni u Ljepojevićima i obližnjem selu Bukovik, što se vidi i po priložnicima manastiru Mileševi iz 1873. godine – upisani su Petko Marinović iz Ljepojevića i Milovan, Milisav, Milinko i Neško Marinović iz Bukovika. Pored njih, srodnici Vukosavljevića bi trebalo da budu i Nešovići i Pjevčevići iz Ljepojevića; Ljubomir Pavlović u svojoj neobjavljenoj knjizi “Stari Vlah” navodi Nešoviće sa 4 kuće u Ljepojevićima (slava Lučindan) i vezuje ih sa Pjevčevićima bez navođenja slave i broja kuća, dok Vukosavljeviće ne spominje iako oni i dan-danas žive u Ljepojevićima:

      https://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=2649.0

  5. Zarko

    По предању Пјевчевићи су од племена Никшића (Требјешани), род су са Вукосављевићима. Такође, дио их се преселио у околину Прибоја. Још су дијелом промијенили презиме у Долаше (Мокронози, Прибој, итд.). Ја сам један од тих Долаша, само ми славимо Никољдан, а остатак славе већином Јовањдан.

    • впјевчевић

      Пјевчевићи су пореклом из Голешког Врела испод Голеш планине са Косова одакле су дошли у Пиву (једно време су дакле били дио Пивљана).

      Наша грана је одатле дошла у Херцеговачку Голешу (близу Рудог, Прибоја, итд.).

      Тројица браће су одатле дошла у Полимље. Један се населио у Трнавце изнад Миоча, други у Омарине а трећи се уселио у Мокроноге (узео презиме Долаш по Долу у коме је била кућа).

      Иначе славимо Св. Јована Крститеља (сви Пивљани славе или Никољдан или Јовањдан).