Poreklo prezimena Pjevčević

1. mart 2012.

komentara: 7

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (7)

Odgovorite

7 komentara

  1. Nemanja

    odakle datira prezime pjevcevic

  2. Nemanja

    poreklo porodice pjevcevic iz priboja na limu

  3. Predrag

    Pijevcevici ili Pjevcevic su iz Crne gore i javljaju se tu oko tromedje Srbije, Crne Gore i Bosne. Znam da ima veze sa petlovima 🙂 Krsna slava nam je Jovanjdan 🙂

  4. Aleksandar

    Pa moji Pjevčevići su iz Užica, moj predak Ivan je došao iz Priboja u Jelovu Goru kraj Užica hiljadu osamsto i neke, bio je ranjen u kuk za vreme borbi pa je posle sloma Prvog Srbskog Ustanka došao u Jelovu Goru. Krsna slava nam je Sv. Georgije (Đurđevdan).
    Nadam se da sam pomogao, ako neko zna još nešto ili ima neke izvore zamolio bih da me uputi.
    Hvala unapred i svako dobro.

    • Zarko

      “U članku “Iseljeni Nikšići” autora Radoja M. Uskokovića iz 1924. godine se može naći podatak da su se Vukosavljevići u podjavorski kraj doselili oko 1690. godine (tokom Prve seobe Srba) iz Lukova kod Nikšića i da im je ranije prezime bilo Marinović; Vukosavljevići su pripadali znamenitom bratstvu Vojvodića, iz kojeg su se birale vojvode nikšićkog plemena i koji pripadaju podgrupi Nikšića-Trebješana (po brdu Trebjesi kod Nikšića gde su više vekova bili nastanjeni):

      https://www.poreklo.rs/2013/07/14/iseljeni-nik%C5%A1i%C4%87i/

      Marinovići su nastanjeni u Ljepojevićima i obližnjem selu Bukovik, što se vidi i po priložnicima manastiru Mileševi iz 1873. godine – upisani su Petko Marinović iz Ljepojevića i Milovan, Milisav, Milinko i Neško Marinović iz Bukovika. Pored njih, srodnici Vukosavljevića bi trebalo da budu i Nešovići i Pjevčevići iz Ljepojevića; Ljubomir Pavlović u svojoj neobjavljenoj knjizi “Stari Vlah” navodi Nešoviće sa 4 kuće u Ljepojevićima (slava Lučindan) i vezuje ih sa Pjevčevićima bez navođenja slave i broja kuća, dok Vukosavljeviće ne spominje iako oni i dan-danas žive u Ljepojevićima:

      https://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=2649.0

  5. Zarko

    Po predanju Pjevčevići su od plemena Nikšića (Trebješani), rod su sa Vukosavljevićima. Takođe, dio ih se preselio u okolinu Priboja. Još su dijelom promijenili prezime u Dolaše (Mokronozi, Priboj, itd.). Ja sam jedan od tih Dolaša, samo mi slavimo Nikoljdan, a ostatak slave većinom Jovanjdan.

    • vpjevčević

      Pjevčevići su poreklom iz Goleškog Vrela ispod Goleš planine sa Kosova odakle su došli u Pivu (jedno vreme su dakle bili dio Pivljana).

      Naša grana je odatle došla u Hercegovačku Golešu (blizu Rudog, Priboja, itd.).

      Trojica braće su odatle došla u Polimlje. Jedan se naselio u Trnavce iznad Mioča, drugi u Omarine a treći se uselio u Mokronoge (uzeo prezime Dolaš po Dolu u kome je bila kuća).

      Inače slavimo Sv. Jovana Krstitelja (svi Pivljani slave ili Nikoljdan ili Jovanjdan).