Порекло презимена Орељ

29. фебруар 2012.

коментара: 7

Презиме Орељ, како пише наша сарадница Б. Орељ, потиче из Старе Херцеговине.  Према њеним посредним сазнањима, Орељи су се раније (наводно) презивали Баждаревић, али су “због напада на неког Тручина, морали побећи, па су променили презиме да заметну траг”.

Орељи којима припада наша сарадница воде порекло из Лике, из места Зрмања и славе Св. Ђорђа. Ореља је било и у селу Штикада (поред Грачаца, Лика), али су многи страдали у Другом светском рату. Шпицнамети (надимци) су им Пилићи и Зечеви.

Презиме Орељ доста је често и у подручју Босанског Грахова.

Према неким тумачењима са интернет сајтова, презиме Орељ потиче од шпанских Јевреја Сефарда, који су прогласом краљице Изабеле 1492. протерани из Шпаније. Многи су, наводно, отишли преко Португала у Америку и Енглеску, а део је преко јужне Француске и северне Италије стигао у Далмацију и залеђе. У прилог том тумачењу иде чињеница да у Мериленду у Енглеској и Мериленду у Америци има доста људи са презименом Orell. На шпанском се Орељ пише са два “л”, а чита се као наше “љ”, а то презиме је тамо доста често.

Што се тиче Ореља којима припада наша сарадница, лична имена у последњих седам генерација су српска.

КРСНА СЛАВА: Св. Ђорђе

ПОЗНАТИ: 

 

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

  1. Vuckovic Momcilo

    Majka moje tašte potiče iz familije Orelj iz ŠTIKADE. Zvala se Milica od oca Ilije i majke Smiiljane. Ukoliko želite neka bliža saznanja a i ako nešto više znate o O reljims iz Štikade molim vas stupite u kontakt sa Dušankom Velišić. iz Bele Crkve tel. 013854222. Pozdrav

  2. aleksandar

    ja sam orelj i dicim se tim,porodicu Imam da unuke docekam dicim se tim
    i ja sam cuo da smo iz like i to u vezi turaka sad kako je tacno neznam………………

  3. кики

    Орељ је старословенска реч за орла, орао-орељ. Не знам зашто се порекло и значење неког презимена не потражи најпре у србској и словенској терминологији, а не одмах хватати се за нека страна значења. Исто презиме се јавља и код покрштених Срба на Жумберку, који су тамо насељени још у 16. веку. Значи да су га донели са собом и да је још старије од тог времена. И не знам какве би везе у том периоду имали шпански Сефарди са православним сточарским породицама у Херцеговини или Далмацији, па да им пренесу своје презиме и зашто би ови то прихватили. Или зашто би ти Сефарди одједном постали сточари, поправослававили се и почели да живе са Србима по врлетима србског динарског подручја? Не видим ни једно логично објашњење на ту тезу коју сте изнели.

  4. Novak Novaković

    Ukratko… poreklo moje pokojne majke Stane Velišić vodi iz Plemena PJEŠIVCI od Štekovića a bratstva Spasojevića iz sela ZAGORA kod Nikšića i svi slave ARHANĐELOVDAN – Pozdrav sveukupnom krvnom rodu !!!

  5. Саша Панчевачки

    Ореља има у сремском селу Сурдуку и ту су староседеоци и присутни су сасвим сигурно у годинама оснивања/обнављања самог села после 1774.године. Осим тога помињу се и у дефтеру Сремског санџака 1569.године у истом селу Сурдук близу Старе Пазове.

    • Jelena

      Kao pleme su 1700 i neke prvi put upisani u pravoslavnu crkvu u Lici. Znaci da su tada odnekud dosli. Sigurno onda nisu starosedeoci ni tu, samo su nastavili kretanje od Like do Vojvodine.