Poreklo prezimena Orelj

29. februar 2012.

komentara: 7

Prezime Orelj, kako piše naša saradnica B. Orelj, potiče iz Stare Hercegovine.  Prema njenim posrednim saznanjima, Orelji su se ranije (navodno) prezivali Baždarević, ali su “zbog napada na nekog Tručina, morali pobeći, pa su promenili prezime da zametnu trag”.

Orelji kojima pripada naša saradnica vode poreklo iz Like, iz mesta Zrmanja i slave Sv. Đorđa. Orelja je bilo i u selu Štikada (pored Gračaca, Lika), ali su mnogi stradali u Drugom svetskom ratu. Špicnameti (nadimci) su im Pilići i Zečevi.

Prezime Orelj dosta je često i u području Bosanskog Grahova.

Prema nekim tumačenjima sa internet sajtova, prezime Orelj potiče od španskih Jevreja Sefarda, koji su proglasom kraljice Izabele 1492. proterani iz Španije. Mnogi su, navodno, otišli preko Portugala u Ameriku i Englesku, a deo je preko južne Francuske i severne Italije stigao u Dalmaciju i zaleđe. U prilog tom tumačenju ide činjenica da u Merilendu u Engleskoj i Merilendu u Americi ima dosta ljudi sa prezimenom Orell. Na španskom se Orelj piše sa dva “l”, a čita se kao naše “lj”, a to prezime je tamo dosta često.

Što se tiče Orelja kojima pripada naša saradnica, lična imena u poslednjih sedam generacija su srpska.

KRSNA SLAVA: Sv. Đorđe

POZNATI: 

 

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (7)

Odgovorite

7 komentara

  1. Vuckovic Momcilo

    Majka moje tašte potiče iz familije Orelj iz ŠTIKADE. Zvala se Milica od oca Ilije i majke Smiiljane. Ukoliko želite neka bliža saznanja a i ako nešto više znate o O reljims iz Štikade molim vas stupite u kontakt sa Dušankom Velišić. iz Bele Crkve tel. 013854222. Pozdrav

  2. aleksandar

    ja sam orelj i dicim se tim,porodicu Imam da unuke docekam dicim se tim
    i ja sam cuo da smo iz like i to u vezi turaka sad kako je tacno neznam………………

  3. kiki

    Orelj je staroslovenska reč za orla, orao-orelj. Ne znam zašto se poreklo i značenje nekog prezimena ne potraži najpre u srbskoj i slovenskoj terminologiji, a ne odmah hvatati se za neka strana značenja. Isto prezime se javlja i kod pokrštenih Srba na Žumberku, koji su tamo naseljeni još u 16. veku. Znači da su ga doneli sa sobom i da je još starije od tog vremena. I ne znam kakve bi veze u tom periodu imali španski Sefardi sa pravoslavnim stočarskim porodicama u Hercegovini ili Dalmaciji, pa da im prenesu svoje prezime i zašto bi ovi to prihvatili. Ili zašto bi ti Sefardi odjednom postali stočari, popravoslavavili se i počeli da žive sa Srbima po vrletima srbskog dinarskog područja? Ne vidim ni jedno logično objašnjenje na tu tezu koju ste izneli.

  4. Novak Novaković

    Ukratko… poreklo moje pokojne majke Stane Velišić vodi iz Plemena PJEŠIVCI od Štekovića a bratstva Spasojevića iz sela ZAGORA kod Nikšića i svi slave ARHANĐELOVDAN – Pozdrav sveukupnom krvnom rodu !!!

  5. Saša Pančevački

    Orelja ima u sremskom selu Surduku i tu su starosedeoci i prisutni su sasvim sigurno u godinama osnivanja/obnavljanja samog sela posle 1774.godine. Osim toga pominju se i u defteru Sremskog sandžaka 1569.godine u istom selu Surduk blizu Stare Pazove.

    • Jelena

      Kao pleme su 1700 i neke prvi put upisani u pravoslavnu crkvu u Lici. Znaci da su tada odnekud dosli. Sigurno onda nisu starosedeoci ni tu, samo su nastavili kretanje od Like do Vojvodine.