Порекло презимена Милин

26. фебруар 2012.

коментара: 25

Презиме Милин среће се у Банату, али и другим деловима бивше Југославије. Вредан прилог о презимену и пореклу породице Милин из Баната послао је наш читалац Станислав Милин:

Слушао сам од свог деде да смо се ….”доселили у Банат са Чарнојевићем из Старе Србије”.

Из његових прича и мојих трагања сазнао сам да презимена МИЛИН има:

У СРБИЈИ:

1. Наша грана у Јужном Банату – Избиште одакле сам ја и моја породица (од нашег деде Милорада и оца Илије, моја сестра Слађана Милин, дипломирани психолог у Београду и ја Станислав Милин, дипломирани грађевински инжењер у Београду, а у Вршцу од стрица Станислава имамо два брата дипломирана правника Милорада и Драгана. Од стрица Крсте сестру Славицу Милин и брата Милин Славка, дипломираног инжењера електротехнике. Сви ми, Богу хвала, имамо породице и децу). Милина у јужном Банату има у Уљми, Вршцу,Стражи, Дупљају, Црвеној Цркви.

2. Друга грана у околини Београда – Овча, Борча, Ковачица, Панчево (породице свештеника и професора богословије Лазара Милина и његових потомака; породице Милин Лазара професора математике – био асистент на Грађевинском факултету у Београду, редитеља и позоришног радника Србе Милина… Један од прво обешених у Београду од стране окупатора на Теразијама је био обућарски радник Радомир Милин…)

3. Трећа грана у околини Темерина, Новог Бечеја.

4. Четврта грана у околини Србобрана, Сомбора, Новог Сада.

5. Пета грана било је око Богатића у Мачви

У МАКЕДОНИЈИ:

У Скопљу и око Ресена, Прилепа и Битоља.

У ЦРНОЈ ГОРИ:

У Подгорици (један од професора и оснивача Медицинског факултета у Подгорици) и Котору и Боки (у поморском музеју Котора постоји грб породице Милин)

У ХРВАТСКОЈ:

На Пељешцу, Муртеру (сад и у Београду), у околини Задра, Шибеника, Бенковца и на Плитвицама (хотелијери -туризам) па преко Загреба (уметница Маре МИЛИН) до Звечева.

Нека ово буде почетна страна за презиме МИЛИН па сви добронамерни могу да се јаве и дописују своја сазнања.

Ја сам скоро био у Старој Србији – село ИЗБИШТЕ (између Ресена и Охрида у Македонији ) по коме и моје село у Банату носи име и о коме ми је деда причао. Тамо сам за кратко сазнао неке ствари које потврђују оно што сам слушао од мога деде. Опет ћу ићи ако да бог да се још информишем и ја, а тиме и остали МИЛИН-и.

Моја адреса: [email protected]

Станислав Милин, дипл. инж. грађевине, Београд

 

Београд

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (25)

Одговорите

25 коментара

  1. Maja Milin

    Tata mi je nedavno rekao da je neki naš predak došao iz Izbišta (kod Uljme). E sad da li je to tačno ne znam. U Deliblatu ima još jedna porodica Milin ali koliko znamo nismo rođaci.

    • stanislav

      Postovana
      Sad vidim Vas odgovor pa se evo javljam . Moji su kao sto sam pisao iz IZbista pa bih voleo da saznam nesto Vise o Vasima. Bilo je vise porodica MILIN Stojanovi, Milcetovi Zanini, Duckalovi

      Srdacan pozdrav

  2. Петровград

    Поштовани Драгане, како Вам се звао најстарији познати предак?
    Ја сам мој родослов исписао до 1710. године, али нисам успео да уђем у траг двојици синова мог директног претка Станка Милина, који су се у једном тренутку одселили из ондашњег Великог Бечкерека почетком 19. века.

  3. Mile Milin

    I ja sam Milin od Prebisa ! Orlovat.

  4. Петровград

    Поштовани Миле,
    Ви водите порекло од Милутина-Мије Милина (1814-1887) који се у Орловат доселио из Великог Бечкерека са својим сином Радивојем (1844-1928) крајем 70-их година 19. века. Милутин је био најстарији син Матеја Милина (1791-1856) и рођени брат мог директног претка Кузмана Милина (1821-1853).
    Волео бих да ступимо у контакт. Можете ме контактирати преко email адресе: [email protected]
    Велики поздрав за моје Пребишеве!

  5. Dragan Milin

    I slavimo lazarevu subotu odnosno vrbicu

  6. Slavica Milin

    Ciao ja sam iz obstine Bele Crkve moje a zivil u Austriju. Tjela sam saznati odakle mi dolazi prezime tačno. Možda možemo zajedno da nastavimo naše koren. Pozdrav

    • Stanislav Milin

      Poštovama
      U opštini Bela Crkva, a nekadašnjem Belocrkvanskom srezu bilo je porodica Milin u Vračev Gaju, Crvenoj Crkvo, Straži i Dupljaji.
      Hvala Vam na javljanju i svako dobro od srca Vam želim
      Stanislav Milin

  7. Aleksandra( Milin) Vukovic

    Postovani,

    Da li imate iscrtano porodicno stablo porodice Milin iz Izbista? Ja sam mladja cerka Slavka Milina iz Beograda
    Ukoliko imate iscrtano stablo, volela bih da mi posaljete na mail.

    Hvala vam

    • Stanislav Milin

      Poštvana sinovice
      Na žalost porodično stablo koje sam ručno crtao još kao gimnazijalac i student mi je u nekim preseljavanjima zagubljeno. Pisao sam nešto i radio na računaru ali je i to nestalo kada su mi obili kancelariju pre više godina. Nadam se da ću imati snage da sve to obnovim , objavim i podelim svima. Stojim na raspolaganju sa željom da se vidimo .

  8. Rade Dujić

    Jelisaveta Milin, od oca Vojina, iz Titela, je majka moga dede rođenog 1894. u Starom Slankamenu.

  9. Suzana Milin

    Pozdrav Milinima,
    Ako sam dobro procitala spominje se Lazar Milin kao profesor matematike.. Lazar Milin koga ja znam i koji je familija ne znam tacno dal brat od strica mog dede Zivana Milina iz sela Pavlovci kod Rume bio je dekan na Teoloskom fakultetu. Mnogo je knjiga napisao i vrlo je cuven u crkvenim vodama, i potomak mu je takodje svesteno lice i sluzi u crkvi Svete Ruzice na Kalemegdanu i dan danas. Bice da su postojala dva Lazara Milina.

  10. З

    ….и у Лалићу, општина Оџаци има много Милина