Порекло презимена Милин Reviewed by Momizat on . Презиме Милин среће се у Банату, али и другим деловима бивше Југославије. Вредан прилог о презимену и пореклу породице Милин из Баната послао је наш читалац Ста Презиме Милин среће се у Банату, али и другим деловима бивше Југославије. Вредан прилог о презимену и пореклу породице Милин из Баната послао је наш читалац Ста Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Милин

Порекло презимена Милин

Презиме Милин среће се у Банату, али и другим деловима бивше Југославије. Вредан прилог о презимену и пореклу породице Милин из Баната послао је наш читалац Станислав Милин:

Слушао сам од свог деде да смо се ….“доселили у Банат са Чарнојевићем из Старе Србије“.

Из његових прича и мојих трагања сазнао сам да презимена МИЛИН има:

У СРБИЈИ:

1. Наша грана у Јужном Банату – Избиште одакле сам ја и моја породица (од нашег деде Милорада и оца Илије, моја сестра Слађана Милин, дипломирани психолог у Београду и ја Станислав Милин, дипломирани грађевински инжењер у Београду, а у Вршцу од стрица Станислава имамо два брата дипломирана правника Милорада и Драгана. Од стрица Крсте сестру Славицу Милин и брата Милин Славка, дипломираног инжењера електротехнике. Сви ми, Богу хвала, имамо породице и децу). Милина у јужном Банату има у Уљми, Вршцу,Стражи, Дупљају, Црвеној Цркви.

2. Друга грана у околини Београда – Овча, Борча, Ковачица, Панчево (породице свештеника и професора богословије Лазара Милина и његових потомака; породице Милин Лазара професора математике – био асистент на Грађевинском факултету у Београду, редитеља и позоришног радника Србе Милина… Један од прво обешених у Београду од стране окупатора на Теразијама је био обућарски радник Радомир Милин…)

3. Трећа грана у околини Темерина, Новог Бечеја.

4. Четврта грана у околини Србобрана, Сомбора, Новог Сада.

5. Пета грана било је око Богатића у Мачви

У МАКЕДОНИЈИ:

У Скопљу и око Ресена, Прилепа и Битоља.

У ЦРНОЈ ГОРИ:

У Подгорици (један од професора и оснивача Медицинског факултета у Подгорици) и Котору и Боки (у поморском музеју Котора постоји грб породице Милин)

У ХРВАТСКОЈ:

На Пељешцу, Муртеру (сад и у Београду), у околини Задра, Шибеника, Бенковца и на Плитвицама (хотелијери -туризам) па преко Загреба (уметница Маре МИЛИН) до Звечева.

Нека ово буде почетна страна за презиме МИЛИН па сви добронамерни могу да се јаве и дописују своја сазнања.

Ја сам скоро био у Старој Србији – село ИЗБИШТЕ (између Ресена и Охрида у Македонији ) по коме и моје село у Банату носи име и о коме ми је деда причао. Тамо сам за кратко сазнао неке ствари које потврђују оно што сам слушао од мога деде. Опет ћу ићи ако да бог да се још информишем и ја, а тиме и остали МИЛИН-и.

Моја адреса: stanislavmilin@live.com

Станислав Милин, дипл. инж. грађевине, Београд

 

Београд


Коментари (18)

 • Петровград

  Милина има у Зрењанину још од 1768. године. Станко Милин који се тада доселио у В.Бечкерек носио је надимак Пребиш, те смо отуда ми, његови потомци сви познати као Пребиши, Пребишеви. Славимо Светог Николу. У Опаво, и касније В.Бечкерек дошли највероватније из села Гаја код Арада, са Поморишке војне крајине након одлуке о њеном развојачењу.

  Одговори
 • Петровград

  Презиме Милин помиње се још у 16. веку, у турском пописном дефтеру за санџак Срем из 1570. године. Милини су тада забележени у многим селима. Има нас и у попису Срба Суботице из 1579. године.

  Одговори
 • Петровград

  Др Миодраг Милин, историчар са Темишварског универзитета је пореклом из Малог Бечкерека. Крајем 19 века из Малог Бечкерека у Зрењанин досељава трговац Владислав Милин.

  Одговори
 • Петровград

  Иначе, Мали Бечкерек се налази у данашњој Румунији, северозападно од Тенишвара.

  Одговори
 • Петровград

  Милина има и у Радојеву (некадашној Кларији-Петерди). У Кларију су се доселили из Јармате 60-их година 18.века.

  Одговори
 • Aleksandra Krculj

  Ima nas i u Deliblatu-Juzni Banat,dve familije.Pozdrav

  Одговори
 • Maja Milin

  Da, ima nas i u Deliblatu 😊 Raspitaću se u MZ od kad se Milin prezime pojavljuje u Deliblatu. Selo je staro, imam podatke da je bilo naseljeno još 1447, to su ujedno i najstariji podaci. A mi sa sigurnošću znamo da nam i je čukundeda živeo ovde…

  Одговори
 • Петровград

  Која вам је крсна слава?

  Одговори
 • Војислав Ананић

  Мали Бечкерек је национално мешовито село у Тамишкој жупанији. Током последњих сто година број Срба у месту се кретао око 500; године 1940. представљали су 14,8% месног становништва. На попису 2002. забележен је 61 Србин, односно 2,5% становништва.

  Јармата (Ђармата)

  Припадала је Тамишкој жупанији. Забележена је 1428—9. У XVI веку постојале су две Јармате, Велика и Мала. Половину Мале Јармате држао је крајем XV века Милош Белмужевић, а Велику Јармату држао је okoi 1525 племић Паја Лазаревић. Марко Јакшић добио је Јармату од краља Запоље. Забележена је крушевском поменику. 1712 забележене су Велика и Мала Јармата, обе као насељене. Исте године био је у Великој Јармати кнез Неша, а у Малој Јармати живели су: Живко, Радул Станчевић, Миша Преседац. 1717 имала је Велика Јармата 28 домова. На мапи од 1723—5 забележене су две Јармате; једна североисточно од Перјамоша означено као насељена; а друга у чанадском округу означена као ненасељена. Прва је имала 1727 34 дсма. 1753 означена је као румунско-српско насеље, али су је још тада звали Рац Ђармата. У другој половини XVIII века добили су у Јармати премоћ Румуни. На Јармату као српско насеље сећа презиме Армацки.

  Одговори
 • Dragan Milin

  U selu Neuzina u srednjem Banatu kod Zrenjanina ima dve porodice Milin. Tu smo vec duže od veka ali ne znam odakle smo tačno došli, moraću da se informišem.

  Одговори
 • Maja Milin

  Tata mi je nedavno rekao da je neki naš predak došao iz Izbišta (kod Uljme). E sad da li je to tačno ne znam. U Deliblatu ima još jedna porodica Milin ali koliko znamo nismo rođaci.

  Одговори
  • stanislav

   Postovana
   Sad vidim Vas odgovor pa se evo javljam . Moji su kao sto sam pisao iz IZbista pa bih voleo da saznam nesto Vise o Vasima. Bilo je vise porodica MILIN Stojanovi, Milcetovi Zanini, Duckalovi

   Srdacan pozdrav

   Одговори
 • Петровград

  Поштовани Драгане, како Вам се звао најстарији познати предак?
  Ја сам мој родослов исписао до 1710. године, али нисам успео да уђем у траг двојици синова мог директног претка Станка Милина, који су се у једном тренутку одселили из ондашњег Великог Бечкерека почетком 19. века.

  Одговори
 • Mile Milin

  I ja sam Milin od Prebisa ! Orlovat.

  Одговори
 • Петровград

  Поштовани Миле,
  Ви водите порекло од Милутина-Мије Милина (1814-1887) који се у Орловат доселио из Великог Бечкерека са својим сином Радивојем (1844-1928) крајем 70-их година 19. века. Милутин је био најстарији син Матеја Милина (1791-1856) и рођени брат мог директног претка Кузмана Милина (1821-1853).
  Волео бих да ступимо у контакт. Можете ме контактирати преко email адресе: boki.milin@gmail.com
  Велики поздрав за моје Пребишеве!

  Одговори
 • Dragan Milin

  I slavimo lazarevu subotu odnosno vrbicu

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top