Poreklo prezimena Milin

26. februar 2012.

komentara: 25

Prezime Milin sreće se u Banatu, ali i drugim delovima bivše Jugoslavije. Vredan prilog o prezimenu i poreklu porodice Milin iz Banata poslao je naš čitalac Stanislav Milin:

Slušao sam od svog dede da smo se ….”doselili u Banat sa Čarnojevićem iz Stare Srbije”.

Iz njegovih priča i mojih traganja saznao sam da prezimena MILIN ima:

U SRBIJI:

1. Naša grana u Južnom Banatu – Izbište odakle sam ja i moja porodica (od našeg dede Milorada i oca Ilije, moja sestra Slađana Milin, diplomirani psiholog u Beogradu i ja Stanislav Milin, diplomirani građevinski inženjer u Beogradu, a u Vršcu od strica Stanislava imamo dva brata diplomirana pravnika Milorada i Dragana. Od strica Krste sestru Slavicu Milin i brata Milin Slavka, diplomiranog inženjera elektrotehnike. Svi mi, Bogu hvala, imamo porodice i decu). Milina u južnom Banatu ima u Uljmi, Vršcu,Straži, Dupljaju, Crvenoj Crkvi.

2. Druga grana u okolini Beograda – Ovča, Borča, Kovačica, Pančevo (porodice sveštenika i profesora bogoslovije Lazara Milina i njegovih potomaka; porodice Milin Lazara profesora matematike – bio asistent na Građevinskom fakultetu u Beogradu, reditelja i pozorišnog radnika Srbe Milina… Jedan od prvo obešenih u Beogradu od strane okupatora na Terazijama je bio obućarski radnik Radomir Milin…)

3. Treća grana u okolini Temerina, Novog Bečeja.

4. Četvrta grana u okolini Srbobrana, Sombora, Novog Sada.

5. Peta grana bilo je oko Bogatića u Mačvi

U MAKEDONIJI:

U Skoplju i oko Resena, Prilepa i Bitolja.

U CRNOJ GORI:

U Podgorici (jedan od profesora i osnivača Medicinskog fakulteta u Podgorici) i Kotoru i Boki (u pomorskom muzeju Kotora postoji grb porodice Milin)

U HRVATSKOJ:

Na Pelješcu, Murteru (sad i u Beogradu), u okolini Zadra, Šibenika, Benkovca i na Plitvicama (hotelijeri -turizam) pa preko Zagreba (umetnica Mare MILIN) do Zvečeva.

Neka ovo bude početna strana za prezime MILIN pa svi dobronamerni mogu da se jave i dopisuju svoja saznanja.

Ja sam skoro bio u Staroj Srbiji – selo IZBIŠTE (između Resena i Ohrida u Makedoniji ) po kome i moje selo u Banatu nosi ime i o kome mi je deda pričao. Tamo sam za kratko saznao neke stvari koje potvrđuju ono što sam slušao od moga dede. Opet ću ići ako da bog da se još informišem i ja, a time i ostali MILIN-i.

Moja adresa: [email protected]

Stanislav Milin, dipl. inž. građevine, Beograd

 

Beograd

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (25)

Odgovorite

25 komentara

  1. Maja Milin

    Tata mi je nedavno rekao da je neki naš predak došao iz Izbišta (kod Uljme). E sad da li je to tačno ne znam. U Deliblatu ima još jedna porodica Milin ali koliko znamo nismo rođaci.

    • stanislav

      Postovana
      Sad vidim Vas odgovor pa se evo javljam . Moji su kao sto sam pisao iz IZbista pa bih voleo da saznam nesto Vise o Vasima. Bilo je vise porodica MILIN Stojanovi, Milcetovi Zanini, Duckalovi

      Srdacan pozdrav

  2. Petrovgrad

    Poštovani Dragane, kako Vam se zvao najstariji poznati predak?
    Ja sam moj rodoslov ispisao do 1710. godine, ali nisam uspeo da uđem u trag dvojici sinova mog direktnog pretka Stanka Milina, koji su se u jednom trenutku odselili iz ondašnjeg Velikog Bečkereka početkom 19. veka.

    • Dragan Milin

      Poznat mi je samo Stevan Milin koji je rodjen 1800 neke i sahranjen je negde u makedoniji. Nadam se da ce vam to biti od koristi. 😊

  3. Mile Milin

    I ja sam Milin od Prebisa ! Orlovat.

  4. Petrovgrad

    Poštovani Mile,
    Vi vodite poreklo od Milutina-Mije Milina (1814-1887) koji se u Orlovat doselio iz Velikog Bečkereka sa svojim sinom Radivojem (1844-1928) krajem 70-ih godina 19. veka. Milutin je bio najstariji sin Mateja Milina (1791-1856) i rođeni brat mog direktnog pretka Kuzmana Milina (1821-1853).
    Voleo bih da stupimo u kontakt. Možete me kontaktirati preko email adrese: [email protected]
    Veliki pozdrav za moje Prebiševe!

  5. Dragan Milin

    I slavimo lazarevu subotu odnosno vrbicu

  6. Slavica Milin

    Ciao ja sam iz obstine Bele Crkve moje a zivil u Austriju. Tjela sam saznati odakle mi dolazi prezime tačno. Možda možemo zajedno da nastavimo naše koren. Pozdrav

    • Stanislav Milin

      Poštovama
      U opštini Bela Crkva, a nekadašnjem Belocrkvanskom srezu bilo je porodica Milin u Vračev Gaju, Crvenoj Crkvo, Straži i Dupljaji.
      Hvala Vam na javljanju i svako dobro od srca Vam želim
      Stanislav Milin

  7. Aleksandra( Milin) Vukovic

    Postovani,

    Da li imate iscrtano porodicno stablo porodice Milin iz Izbista? Ja sam mladja cerka Slavka Milina iz Beograda
    Ukoliko imate iscrtano stablo, volela bih da mi posaljete na mail.

    Hvala vam

    • Stanislav Milin

      Poštvana sinovice
      Na žalost porodično stablo koje sam ručno crtao još kao gimnazijalac i student mi je u nekim preseljavanjima zagubljeno. Pisao sam nešto i radio na računaru ali je i to nestalo kada su mi obili kancelariju pre više godina. Nadam se da ću imati snage da sve to obnovim , objavim i podelim svima. Stojim na raspolaganju sa željom da se vidimo .

  8. Rade Dujić

    Jelisaveta Milin, od oca Vojina, iz Titela, je majka moga dede rođenog 1894. u Starom Slankamenu.

  9. Suzana Milin

    Pozdrav Milinima,
    Ako sam dobro procitala spominje se Lazar Milin kao profesor matematike.. Lazar Milin koga ja znam i koji je familija ne znam tacno dal brat od strica mog dede Zivana Milina iz sela Pavlovci kod Rume bio je dekan na Teoloskom fakultetu. Mnogo je knjiga napisao i vrlo je cuven u crkvenim vodama, i potomak mu je takodje svesteno lice i sluzi u crkvi Svete Ruzice na Kalemegdanu i dan danas. Bice da su postojala dva Lazara Milina.

  10. Z

    ….i u Laliću, opština Odžaci ima mnogo Milina