Порекло презимена, села Стари Брод и Татиница (Рогатица)

17. децембар 2023.

коментара: 0

Пoрекло становништва села Стари Брод и Татиница, општина Рогатица. Према књизи Јелисија Јеше С. Новаковића „Вишеградска жупа и Боричка висораван“ из 2008. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Ова два села налазе се југоисточно од Борика на самој левој обали Дрине. Због њиховог положаја и родбинских веза приказујемо их уз боричка села.

Посматрајући попис из 1604. године добијамо интересантне али и нејасне податке о овим селима. У нахији Хртар пописане су Горња Татовница са 12 муслимана са баштином и Доња Татовница са 16 мусдимана и 2 немуслимана са баштином. У Горњој Татовници спомињу се виногради и приход од скеле на Дрини.

У исто време пописана су у нахији Вратар села Стари Брод, где има и винограда, као и врло интересантан податак где је: „Чифлук Мехмед–челебије, сина Хамзабеговог, то су баштине невјерника Вукића, Вукаса и Радивоја, у посједу Абдије, сада у посједу Хасана и Хамзе–ћифт“, као и 26 муслимана са баштином. Ту је пописано и нешто веће село  Татовница са 45 муслимана са баштином, више винограда и приход од скеле на Дрини.

Овде не може бити дилеме. Ради се о садашњим селима Стари Брод и Татиница. У Старом Броду је од давнина постојала скела, а можда и у Татиници, са мањом фреквенцијом. Нејасно је само од куда додази ова двојност у попису и разлике код пописивања.

У попису из 1961. године имамо пописана оба села под топонимом Стари Брод. Ту је укупно 27 домова са 156 житеља српске православне вере, а породице су:

-Поповићи (Ђурђевдан),

-Ђуричићи (Никољдан),

-Митрашиновићи (Пантелијевдан),

-Шаренци I ( Ђурђевдан),

-Шаренци П (Лазаревдан),

-Ђокићи (Ђурђевдан),

-Ашања (Аранћедовдан),

-Божић (Стјепањдан),

Цвјетковић (Ђурђевдан),

-Росић (Лучињдан), као и:

-Станковић (Радована) Василија, рођена 1890. године, убијена 1942. године у терору у Старом Броду, што је забележено пре овог пописа у једном документу.

ИЗВОР: Према књизи Јелисија Јеше С. Новаковића „Вишеградска жупа и Боричка висораван“ из 2008. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.