Порекло презимена, село Мали Трновци (Високо)

8. август 2023.

коментара: 0

Порекло становништва насеља – Мали Трновци, oпштина Високо. Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај насеља, комуникације и воде.

Села Мали Трновци и Прхово чине једно насеље под Горњим именом. Радљи Камен и Делино Раскршће на коси Проковићима деле Мале Трновце од Лужнице на истоку. Пут што иде од Делина Раскршћа косом Вучје Јаме—Игришћа—Међед-храст—Биштрино Раскршће па на Кик и Дову изнад Слапнице дели од Биштрана на северу. Од Скопарановића на западу дели коса што иде од Дове: Брда—Медине–Урије, од Грђеваца на југозападу Урије, а брдо Буће од Порјечана на југу.

Прхово је у долу Прхову под Голијем Брдом. Куће су у присоју, десно од потока Точила што долази од Студенца под Довом. Између Прхова и Малих Трноваца је ,плећ” Паљевине и на њој шума Кокошњак. Мали Трновци су у страни под Брдом; испод кућа је раван.

Прхово носи воду с Чесме крај села. Трновци носе воду с Корита под селом и из Дола. Близу села је вода Гај.

Земље и шуме.

Зирати су већином испод кућа и “од југа“: Горњи Врто, Селишћа, Грагов До, Вина, Росуље, Бара, Чатрља (вода и земља), Студенац, Дужице, Драшковци, Плискин До, Бјежанија, Станићева Бара, Подусјела, Прибила, Ранци, Окрумци и Подраскршће. Било је људи који су памтили многу шуму око села; сада има само остатака од те шуме, и ти су остаци раштркани по целом насељу. Трновци напасају стоку по Проковићима, а Прхово по Уријама и Мединама.

Тип села.

На Прхову су 2 куће Буза, а „у Трноваца“: 3 Ћеса, 2 Фазлића, 2 Бућука, 1 Јолића, 1 Порча, 5 Агића, 3 Буква и  Бешлића. Сви су муслимани.

На Прхову су два стара муслиманска гробља: једно у Прибидолу а друго изнад кућа. Та су гробља од “мубарећије”. Прича се, да су на Прхову, пре куге, биле две породице. У једној је било седам синова а у другој само један, и куга је поморила свих седам у првој а поштеднла оног јединца.

На Прхову су живели католик Перо Шапина, сада у Биштранима. и неки православни Станко, чији су потомци у Скопарановићима.

Порекло становништва.

-Бесе (3) су старинци.

-Букве (3) су старинци.

-Фазлићи (2). Њихов дед, Ибрахимага доселио је пре више од 100 година из Брезе. Звали су га Вуковићем, по Вучјој Њиви у Брези, где му је била кућа.

-Бућуци (2) су дошли с Уповца пре окупације.

-Бешлићи (1) су дошли с Грђевца.

-Горан (заједно у кући с Фазлићима) је доселио из Биштрана, а старином је с Горе.

-Порче (1). Доселио им је дед или прадед с Грђевца.

Агићи (5) су досељеници из непознатог места.

-Бузе (2) су род с Бузама у Бузићима и Грачаници.

-Јолићи (1) су досељеници из непознатог места.

Гробља су на Прибили и под кућама Бузама.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.