Два нова рада из уметничке радионице Одбора за хералдику

7. август 2023.

коментара: 5

Друштвo српских родословаца ”Порекло”

Одбор за хералдику

На основу идеје г. Михића, члана Друштва “Порекло”, Одбор за хералдику Друштва српских родословаца ”Порекло” израдио је ликовно решење његовог грба, заставе и екс-либриса. Композицију хералдичког знамења урадио је уметник Дамјан Ћорић, а блазон грба написао хералдичар Бранко Тодоровић. Пуно хералдичко знамење чини штит са челенком, мотом и породичним стегом.

Блазон грба гласи:

Штит: Црвено, кула између три крста шапаста, у стопи месец залазећи, све сребрно. На кули уметнут штит зелени, на њему пет полумесеца излазећих златних у распореду 2,1,2.

Челенка: На кациги, овојнице и плашта у основним бојама, из гнезда од храстових грана у роду златног, израстајући пропети коњ зелени, оружан, гривне и репа златних, држећи секиру златну.

Мото: КА́МЕНЕ РАБЪ И ГОСПО́ДИНЪ.

 

Уколико сте и Ви заинтересовани за израду породичног грба, можете нам се јавити на имејл [email protected].

Flag Counter

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. Милош Миливојевић

    Поштовани,

    Пре свега бих похвалио рад Бранка Тодоровића и Дамјана Ћорића на овом врхунски осмишљеном и одрађеном грбу, екс-либрису и застави. Видим овде неке симболе које бих повезао са Захумљем и Војводством Светог Саве, али бих волео да ми неко објасни комплетно хералдичко значење.

    Срдачан поздрав и све најбоље у даљем раду!

    Милош Миливојевић

    • Бранко Тодоровић

      Поштовани г. Миливојевићу,

      Хвала Вам на лепим речима.

      Исправно сте повезали део симболике са Захумљем и Војводством од Светог Саве.

      Херцеговина је земља порекла Михића, а овај грб приповеда легенду о њиховом пореклу. Кула на грбу представља место Подкулу, одакле Михићи вуку порекло, а три крста око куле и залазећи полумесец испод куле представљају једно од предања према коме су тројица браће на том месту убила Турчина. Крстови су шапастог облика, што заједно са црвеном бојом штита асоцира и на крстове са знамења господара Херцеговине, како су забележени још у 15. веку.

      Преко куле налази се уметнути апокрифни грб Мириловића, како је забележен у најстаријим преписима Илирског грбовника крајем 16. века, а који указује на предање о пореклу Михића од Мириловића, које писани извори бележе већ у другој половини 14. века, а које је савременим генетичко-генеалошким истраживањима и потврђено.

      У челенци из гнезда од храстових грана, које симболизује Храсно, матицу доњих Мириловића, израста зелени коњ, такође симбол из челенке апокрифног грба Мириловића. Коњ држи златну секиру, која је симбол Св. Јована, крсне славе Михића и мноштва других родова који воде порекло од овог средњовековног рода.

      Мото на грбу, у преводу на савремени српски језик значи Камена слуга и господар, и казује о вековној везаности овог рода за Херцеговину, али и чињеницу да су Михићи у били познати клесари и каменоресци.

      Иако грб доминантно говори о пореклу породице грбоносца, он ипак представља и његов лични симбол, јер је грбоносац предани истраживач и закљубељеник у родословље.

      Хвала још једом и све најбоље и Вама такође!

      Бранко Тодоровић

      • Милош Миливојевић

        Поштовани г. Тодоровићу,

        Хвала на објашњењу и издвојеном времену. Јако ми се свиђа како је сликовито, кроз симболе испричано порекло Михића. Читао сам о Мириловићима, мада нисам запамтио њихов грб, па ми је зато поред још неких мени непознатих детаља било занимљиво да схватим причу целокупног дела. Заједно са још некима од братственика радим на монографији рода Јакичића, тако да сам и планирао да вас контактирам у вези израде грба за Јакичиће.

        Све најбоље!
        Милош Миливојевић