Poreklo prezimena, selo Vlaičići (Visoko)

29. april 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela  Vlaičić(i) – opština Visoko. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja i vode.

Selo se zove Vlaičić i Vlaičići. I ovo je selo ispod brda Dobrog, a od Dobrog deli ga kosa Lanišće. Kuće su, kao i u Dobrom, na zaravni. Levo od sela je veliki Do, kojim otiče Potok ispod Bojišća.

Oko sela je šuma.

Vodu donose sa vrela na njivi Potkućama. Kad to vrelo presuši, onda idu na česmu pod selom ili na Dobro.

Zemlje i šume.

Njive su većinom po stranama ispod kuća a manjim delom iznad kuća. Zovu se: Barica, Dub, Potkuća, Krčevina, Kupušnjak, Do, Sudikovina, Strana, Krčevina i Močila. Pod šumom su strane oko sela: Ubojišća, Velike Šume, Kupušnjak, Bišćevci, Strnoti Do; to su ujedno i ispaše. U selu su raštrkane 3 kuće Mostića i 1 Kamarića.

Istorijat.

Priča se, da su na Vlaičićima najpre živeli pravoslavni Dujduri, čije je groblje u Mostića Bašči. Za vreme rata izginuli su odrasli Prtvari, koji su davno bili doselili sa Zbilja, a deca su im sada na Banjeru. Današnji su stanovnici Vlaičića muslimani.

Poreklo stanovništva.

-Mostići (3) Davno je pola Vlaičića bilo svojina Mostića i druga polovina nane Mostića. Preci Mostića zvali su se Đenđagići. Imali su „svojat“ u Goduši, i oni su se zvali Moste. Dve godine pre okupacije Đenćagići su izišli iz Visokog na Vlaičiće, i od tada se zovu Mostićima. Pre toga, na njihovom sadašnjem mestu izmenili su se kmetovi Prtvari, Todorovići, Jevtići i Kapikuli. O tom kako su postali vlasnicima celih Vlaičića pričaju sledeće. Ded Mostića naišao jednom prilikom kroz Sarajevo, pa ga sreo Mašić i rekao mu: „Nećeš ti jesti ispod sita, a ja iznad sita (t. j. čisto žito i počinjci); ja ćeš uzet ja dat jedanest kesa“ (za pola Vlaičića). Kad se ded vratio kući, upitao je nanu za savet. Ona je prodala svu svoju srmu i biser. Tako su sabrali novac, i ded ga je odneo Mašiću. Mašić mu dade zemlju za taj novac, samo da bi održao reč, jer je mislio da ceo Vlaičić ne može sakupiti 11 kesa.

-Kamarić (1) je takođe došao iz Visokog, gde ih još ima i gde se smatraju starincima.

Groblje.

Kopaju se u Stuparićima.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.