Poreklo prezimena, selo Stuparići (Visoko)

29. april 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Stuparići – opština Visoko. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja i vode.

Po upravnoj podeli sela Stuparići, Dobro i Vlaičići čine „mahalu“ Stupariće. Međutim, narod smatra Dobro i Vlaičiće zasebnim selima, jer su dosta udaljena od Stuparića i sa drukčijim prilikama. Stoga su ta sela zasebno opisana. Ni sami Stuparići nisu opet jednostavni, nego su sastavljeni od više manjih sela.

Stuparići su na desnoj strani Kraljušice, a ispod brda Dobrog i Kučina. Kuće su po kosi i stranama između nekoliko dolova, čije su prisojne strane obrađene a osojne pod sitnom šumom.

Vodu donose sa vrela Šćitka i Vrbica; oba su vrela u istoimenim dolovima.

Osim krčevina što su iznad sela, ostale su njive većinom ispod kuća. Zovu se Šćitak, Vrbice, Slatina, Luka, Kalemi, Mosorovac, Torine, Vinograd. Šuma i ispaša su po Kučinu i Dobrom.

Stuparići u užem smislu su na nešto uravnjenoj kosi između dolova Šćitka i Vrbice. Tu su, oko Trzana, po jedna kuća Džafića, Arifovića, Zerde, Čovića i Kahvedžića; sve su muslimani. U vrhu dola Šćitka su 2 kuće Ćurta. U Babinu Dolu, koji dolazi s leve strane u Vrbicu, ima jedna kuća pravoslavnih Kapikula, i u dolu Pogancu, koji takođe dolazi s leva u Vrbicu, 1 kuća pravoslavnih Jevtića. Između dolova Vrbice i Slatine je kosa Slatina i na njoj po jedna kuća muslimana Zerda i Bajtarevića, a iznad ovih, na Brezi, 1 kuća Džafića. Između dolova Slatine i Luke je Vinograd, gde su kuće muslimana Zerda, Sudžuka i pravoslavnih Lalića. U Lukama, kraj Kraljušice, ima 1 kuća muslimana Jakupovića. Na brdu Kučinu, severno od Stuparića u užem smislu, ima jedna kuća Japaura, muslimana.

Starine u selu.

Ispod sela Stuparića je Glavica s „grčkim grobljem“ (v. opis Dvora). Priča se još da su na Kraljušici bile neke stupe. U muslimanskom groblju, pod selom, ima jedan stari grob iz druge polovine šesnaestog veka (?) gde je zakopana neka žena iz Sarajeva. Pod selom je mesto Džamija, i tu je, po predanju, bila džamija.

Poreklo stanovništva.

U selu su do skora živeli muslimani Dautovići, pa su Odselili pre tri godine u Sarajevo. Imaju reda još na Bucima. U selu žive većinom muslimani, a ima i pravoslavnih.

Muslimani:

-Zerde (3) čine jedan rad sa Zerdama u Dvoru i starinci su u Kralupima.

-Džafići (2) su starinom iz Zagorja u Hercegovini. Istog su porekla i Bajtarevići (1), čije je prezime iskrivljeno od Bajraktarevići. Opširnije u opisu Gina n Dautovaca.

-Sudžuka(1) je starinom iz Sarajeva.

-Japaypa (1) je doselio iz Svinjareva. Tako se zove po zemlji Japauri u Svinjarevu. Dok je bio u Svinjarevu, bio je sused Kosovaca, koji su sada u Vidovićima, u Čifluku.

_-Jakupović (1) je starinom od Nevesinja.

-Ćurše (2) su starinom iz Visokog, gde ih još ima i smatraju se starincima, ali će pre biti da su starinom Kurdi.

-Arifović je starinom iz Sarajeva.

-Kahvedžići (1) su ranije bili na Bucima, a dalje poreklo ne znaju.

-Čović (1) se naselio 1924 iz Grivića (Drozgometva, sarajevski srez), pošto je kupio zemlju od Zečevića.

Pravoslavni:

-Jevtića, koji se zovu Aćimovićima i Zurovcima (1), starinom su od Pazarića. Bili su otišli u Sarajevsko Polje, pa su se vratili posle Svetskog Rata. Slave Sv. Jovana.

-Kalikuli (1) su starinom iz Hercegovine, a u Stupariće su došli pre 60—70 god. iz sarajevskog sreza, iz Malešića.

-Lalić (1) je nepoznatog porekla. Slavi Mioljdan.

Groblja.

Muslimani imaju dva groblja u selu na Zaguvnima i na Džamiji, a pravoslavni se sahranjuju u Dvoru.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.