Порекло песника Чарлса Симића

10. јануар 2023.

коментара: 0

ПИШЕ: Јовица Кртинић ([email protected])

 

Чарлс Душан Симић (1938-2023). Фото: Википедија

РОЂЕН: Београд, Краљевина Југославија, 9. маја 1938.

ПРЕМИНУО: Довер, Њу Хемпшир, САД, 9. јануара 2023.

РОДИТЕЉИ: Отац Ђорђе (1905-1985), инжењер; Мајка Јелена (1905-1994), дев. Матијевић, професор музике. Венчали су се у Риму, 21. маја 1936. године. Осим Душана (Чарлса) имали су и сина Милана, рођеног 14. јануара 1945.

ПОРЕКЛО ПО ОЦУ: Отац Ђорђе рођен је у Београду 28. октобра 1905. године (према подацима из Картона житеља града Београда). С друге стране, према подацима из америчких база, наводи се да је Ђорђе рођен 28. новембра 1905. године. Његови родитељи су били Живојин и Радојка (дев. Ћурчић). Према наводу Чарлса Симића, његови су по очевој страни били из Крагујевца. Симићи су живели у Ситничкој улици 17. У Адресару Беорада из 1933. године уз име Живојина Симића стоји и скраћеница инд. (индустријалац), а наведено је да поседује и телефонски број, што је била реткост у то време. Ђорђе је по доласку у Америку променио име у Џорџ (George), а под тим именом је и сахрањен 1985. на гробљу у Хемпширу.

ПОРЕКЛО ПО МАЈЦИ:

Мајка Јелена рођена је у Београду 15. октобра 1905. године (према подацима из Картона житеља града Београда). Међутим, у америчким базама стоји да је рођена 23. априла 1905. године. Тамо је повремено навођена и под именом Хелен (Helen). Јелена потиче и угледне породице Матијевић, која је давала свештенике и официре. Њен отац Лазар Матијевић (Белановица, Љиг, 15. VI 1877 — Белановица, 23. IV 1959), био је пуковник. Потиче из свештеничке породице, пореклом из Липља код Љига. И Лазаров отац Вићентије и деда Тома били су белановачки свештеници, а мајка Ивана, домаћица.

Занимљиво је да се се Чарлсов деда Лазар помиње међу завереницима у Мајском преврату 1903. Тада је био у чину потпоручиника и био је на челу вода који је напао двор Обреновића.
Учествовао је и у оба балканска и Првом светском рату, командујући успешно већим војним јединицама. Од маја 1914. до јуна 1915. године био је помоћник команданта XVII пешадијског пука, а касније и начелник још једног од пукова Дринске дивизије III позива. За време Колубарске битке био је помоћник начелника штаба III српске армије, чији је седиште било у згради Основне школе у Белановици, а којом је командовао Павле Јуришић Штурм. За заслуге у миру и рату одликован је бројним одликовањима и другим признањима, међу којима је и официрски Орден Карађорђеве звезде са мачевима IV реда.
После рата још неко време био је на служби у Ваљеву. Пензионисан је у чину пуковника и вратио се у родно место, где је на свом имању и сахрањен поред виле Змајевац, изнад спортског центра у Лазиним калемима.
Лазар је био ожењен Милицом, ћерком Јелене и Гаврила Лазаревића. Имао је више деце, између осталих кћи Иванку – филолога, сина Бранислава – Бату инжењера и, наравно, Чарлсову мајку Јелену.

Занимљиво је да је је Чарлс одрастао у Београду у улици Мајке Јевросиме 3/II, у стану у власништву његове бабе Милице Матијевић.

БИОГРАФИЈА: Чарлс Симић, који је на рођењу добио име Душан, одрастао је у Београду, где је живео од 1938. до 1953. године. У Америку је отишао заједно са мајком Јеленом и братом Миланом бродом “Квин Мери” из француске луке Шербур. До Њујорка су путовали пет дана, од 5. до 10. августа 1954. године, а тамо их је чекао супруг и отац Ђорђе. Чарлс се венчао 1964. модном дизајнерком Хеленом Дабин (Helene Dubin) са којом је добио ћерку Ану и сина Филипа. Овај песник српског порекла у свету је постао познат по добијању Пулицерове награде, а више о његовоj биографији прочитајте ОВДЕ.

ИЗВОРИ:

Картотека житеља града Београда и Земуна, Дигитални репозиторијум Историјског архива Београда

Милорад Радојчић, Бесмртни ратници Ваљевског краја у ратовима 1912 – 1918. (Витезови Карађорђеве звезде), Међуопштински историјски архив, Ваљево, 2014, стр. 243-244.

Споменица Мушке гимназије у Крагујевцу (1833-1933), Крагујевац, 1934. (стр. 496).

Згрожен сам НАТО рушевинама, Политика, Анђелка Цвијић, 17.10.2006.

https://www.encyclopedia.com/arts/educational-magazines/simic-charles-1938

www.ancestry.com

ПРИЛОЗИ:

Пријава боравка Чарсловог оца Ђорђа Симића, где су наведени и његова супруга Јелена и син Душан (доцније Чарлс). Извор: Историјски архив Београда (картотека житеља)
Полеђина пријаве боравка на којој су исписане адресе на којима је боравио Чарлсов отац Ђорђе. Интересантно је да у картотеци житеља града Београда постоје две пријаве на име Ђорђа Симића, при чему је у првој он пописан као студент технике. У тој пријави наведен је нетачан податак о датуму рођења (стоји 15. X 1906), али се несумњиво ради о Чарлсовом оцу, што се може закључити и по полеђинии пријаве коју смо овде објавили. На овој полеђини пријаве наведене све адресе на којима је пријављиван (на другој је навена само последња адреса боравишта у Мајке Јевросиме 3/II, у стану који је био власништво његове таште Милице Матијевић). Занимљиво је да се у из ове полеђине може видети и да је Ђорђе Симић 6. децембра 1935. одјавио боравак и отишао у Италију (Милано). Отуда и не чуди што су се он и Јелена венчали у Риму 21. маја 1936. године. Такође, на овој страни пријаве види се да је Ђорђе једно време – од 20. маја 1933. био пријављен у Челеопечкој 8, код Петра Ћурчића. Судећи по презимену реч је о сроднику (оцу или брату) његове мајке Радојке (дев. Ћурчић). Иначе, овде стоји и да је Ђорђе Симић живео у Ситничкој 15 код оца Живојина Симића. Међутим, у адресару града Београда из 1933. наводи се да су Ђорђе и Живојин заправо живели у Ситничкој 17.
Молба за натурализацију у САД Ђорђа Симића, који се овде наводи под именом Џорџ. У овом документу су наведени и његови синови Душан (Чарлс) и Милан, као и супруга Јелена.
Молба за натурализацију у САД Јелене Симић, која се овде наводи под именом Хелен. У овом документу су наведени и њени синови Душан (Чарлс) и Милан, као и супруг Џорџ.

 

Листа путника брода “Квин Мери” на којој су Јелена, Душан и Милан Симић. Из документа се сазнаје да су они у САД стигли 10. августа 1954. године. Ово је значајан податак јер се у највећем броју јавно доступних података досад наводило да је Чарлс Симић у Америку стигао годину дана раније (1953. године).

 

Нагробни споменик Јелене Симић на гробљу у Хемпширу.
Нагробни споменик Џорџа Симића на гробљу у Хемпширу.

 

 

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.