Порекло Александре Нинковић Ташић

27. октобар 2022.

коментара: 1

Александра Нинковић Ташић српски је публициста, председник Образовно-истраживачког друштва Михајло Пупин и мултикултурални је амбасадор Унеско клуба Универзитета Сорбона.

Александра Нинковић Ташић (@AlekPupin)

Рођена: Рођена сам 1978. године у Београду.

Родитељи: Моја мајка зове се Зорка Нинковић. Рођена је у Београду 1952. године. Била је секретар Основне школе, прво Жарко Зрењанин да би касније школа променила име у Краљ Александар. Мој отац Благоје Нинковић такође је рођен у Београду 1950. године. Био је руководилац одсека претплате у Радио Телевизији Србије. Упокојио се 2001. године.

Крсна слава: Слава моје мајке Зорке (Трајковић) Нинковић је Свети Никола. Слава мог оца Благоја Нинковића је Свети Стефан Дечански.

Порекло по оцу: Отац мог оца је Исак Нинковић. Његова мајка је Вукосава (Јелисавчић) Нинковић. Био је директор Техноопреме. Упокојио се 1966.

Грб Хоенцолерна

Најинтересантнија прича је прича о мајци мог деке. Дека се звао Исак, а његова мајка је припадала највећој краљевској породици Европе, Хоенцолерн. Марија Елизабета Хоенцолерн била је удата за мог прадеку Србина који је био дунђер па је радио на дворцу где су се упознали. Тако да је игром судбине постала Српкиња. Деки Исаку је то омогућило да буде билингвиста, да говори немачки као матерњи језик. Његова супруга Вукосава Јелисавчић имала је рођеног брата Петра Перу Јелисавчића, великог четника, и то је био спој неспојивог: Ево зоре, ево белог дана, ево нама Пере Гарагана. Петар Јелисавчић је свој живот провео у Америци и сахрањен је у Либертвилу.

Порекло по мајци: Мој дека по мајци је Бранислав Трајковић. Рођен у Београду 1922. године. Био је агроном и директор Агроопреме. Упокојио се веома млад. Бака је Јованка Стефановић. Рођена у Свилајнцу 1922. године.

Породица: Имам сина Филипа, јединче. Ја сам јединче, немам браће и сестара.

БиографијаАлександра Нинковић Ташић (Београд, 3. мај 1978) српски је публициста, председник Образовно-истраживачког друштва Михајло Пупин и мултикултурални је амбасадор Унеско клуба Универзитета Сорбона. Најважнија њена вишегодишња активност је рад на прикупљању архивског материјала који се односи на живот и дело Михајла Пупина у читавом свету. Преко 30.000 докумената, од којих су многа по први пут доступна јавности, чине највећу архиву посвећену Михајлу Пупину, а она је извориште активности које имају за циљ афирмацију и чување Пупиновог дела, али и историје српске науке.

Аутор је Пупин меморијалног пројекта у земљи и региону у оквиру кога је поставила први виртуелни музеј који представља једно научно и културно наслеђе у свету- Пупинов виртуелни музеј. Аутор је шест изложби, организатор је више стотина предавања и трибина у читавој Србији, али и Црној Гори, Републици Српској, Хрватској, Швајцарској и Мађарској. Аутор је велике изложбе и монографије о Пупину – Од физичке ка духовној реалности, која је у Историјском музеју Србије оборила два рекорда – онај о дужини трајања поставке, али и о посећености, са преко 200.000 посетилаца. Приредила је у сарадњи са САНУ и Матицом српском два издања Пупинове аутобиографије. Аутор је изложбe „Жене у Првом светском рату” у Галерији науке и технике Српске академије наука и уметности новембра 2014. године. Поставка је настала као део обележавања стогодишњице почетка Великог рата. Изложба је после Београда организована и у другим српским градовима: Лозници, Шапцу. (Википедија)

Награде и признања:

2016. године добитник Награде града Београда

2016. године проглашена је Витезом српске културе

2016. године понела је титулу Личност године

Поред наведених, добитник је и Валтровићеве награде, Специјалног признања Уједињених нација, Награде за допринос култури општине Ковачица, Признање Културни образац за посвећени рад на корист наше културе, Награде Теслиног друштва у Америци.

Живи и ради у Београду.

ИЗВОР: Александр Нинковић Ташић за портал Порекло :  приредио Бранко Тодоровић.

Flag Counter

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Paradoks

    Baš divno besedi, milina je slušati i gledati.