Poreklo pesnika Čarlsa Simića

10. januar 2023.

komentara: 0

PIŠE: Jovica Krtinić ([email protected])

 

Čarls Dušan Simić (1938-2023). Foto: Vikipedija

ROĐEN: Beograd, Kraljevina Jugoslavija, 9. maja 1938.

PREMINUO: Dover, Nju Hempšir, SAD, 9. januara 2023.

RODITELJI: Otac Đorđe (1905-1985), inženjer; Majka Jelena (1905-1994), dev. Matijević, profesor muzike. Venčali su se u Rimu, 21. maja 1936. godine. Osim Dušana (Čarlsa) imali su i sina Milana, rođenog 14. januara 1945.

POREKLO PO OCU: Otac Đorđe rođen je u Beogradu 28. oktobra 1905. godine (prema podacima iz Kartona žitelja grada Beograda). S druge strane, prema podacima iz američkih baza, navodi se da je Đorđe rođen 28. novembra 1905. godine. Njegovi roditelji su bili Živojin i Radojka (dev. Ćurčić). Prema navodu Čarlsa Simića, njegovi su po očevoj strani bili iz Kragujevca. Simići su živeli u Sitničkoj ulici 17. U Adresaru Beorada iz 1933. godine uz ime Živojina Simića stoji i skraćenica ind. (industrijalac), a navedeno je da poseduje i telefonski broj, što je bila retkost u to vreme. Đorđe je po dolasku u Ameriku promenio ime u Džordž (George), a pod tim imenom je i sahranjen 1985. na groblju u Hempširu.

POREKLO PO MAJCI:

Majka Jelena rođena je u Beogradu 15. oktobra 1905. godine (prema podacima iz Kartona žitelja grada Beograda). Međutim, u američkim bazama stoji da je rođena 23. aprila 1905. godine. Tamo je povremeno navođena i pod imenom Helen (Helen). Jelena potiče i ugledne porodice Matijević, koja je davala sveštenike i oficire. Njen otac Lazar Matijević (Belanovica, Ljig, 15. VI 1877 — Belanovica, 23. IV 1959), bio je pukovnik. Potiče iz svešteničke porodice, poreklom iz Liplja kod Ljiga. I Lazarov otac Vićentije i deda Toma bili su belanovački sveštenici, a majka Ivana, domaćica.

Zanimljivo je da se se Čarlsov deda Lazar pominje među zaverenicima u Majskom prevratu 1903. Tada je bio u činu potporučinika i bio je na čelu voda koji je napao dvor Obrenovića.
Učestvovao je i u oba balkanska i Prvom svetskom ratu, komandujući uspešno većim vojnim jedinicama. Od maja 1914. do juna 1915. godine bio je pomoćnik komandanta XVII pešadijskog puka, a kasnije i načelnik još jednog od pukova Drinske divizije III poziva. Za vreme Kolubarske bitke bio je pomoćnik načelnika štaba III srpske armije, čiji je sedište bilo u zgradi Osnovne škole u Belanovici, a kojom je komandovao Pavle Jurišić Šturm. Za zasluge u miru i ratu odlikovan je brojnim odlikovanjima i drugim priznanjima, među kojima je i oficirski Orden Karađorđeve zvezde sa mačevima IV reda.
Posle rata još neko vreme bio je na službi u Valjevu. Penzionisan je u činu pukovnika i vratio se u rodno mesto, gde je na svom imanju i sahranjen pored vile Zmajevac, iznad sportskog centra u Lazinim kalemima.
Lazar je bio oženjen Milicom, ćerkom Jelene i Gavrila Lazarevića. Imao je više dece, između ostalih kći Ivanku – filologa, sina Branislava – Batu inženjera i, naravno, Čarlsovu majku Jelenu.

Zanimljivo je da je je Čarls odrastao u Beogradu u ulici Majke Jevrosime 3/II, u stanu u vlasništvu njegove babe Milice Matijević.

BIOGRAFIJA: Čarls Simić, koji je na rođenju dobio ime Dušan, odrastao je u Beogradu, gde je živeo od 1938. do 1953. godine. U Ameriku je otišao zajedno sa majkom Jelenom i bratom Milanom brodom “Kvin Meri” iz francuske luke Šerbur. Do Njujorka su putovali pet dana, od 5. do 10. avgusta 1954. godine, a tamo ih je čekao suprug i otac Đorđe. Čarls se venčao 1964. modnom dizajnerkom Helenom Dabin (Helene Dubin) sa kojom je dobio ćerku Anu i sina Filipa. Ovaj pesnik srpskog porekla u svetu je postao poznat po dobijanju Pulicerove nagrade, a više o njegovoj biografiji pročitajte OVDE.

IZVORI:

Kartoteka žitelja grada Beograda i Zemuna, Digitalni repozitorijum Istorijskog arhiva Beograda

Milorad Radojčić, Besmrtni ratnici Valjevskog kraja u ratovima 1912 – 1918. (Vitezovi Karađorđeve zvezde), Međuopštinski istorijski arhiv, Valjevo, 2014, str. 243-244.

Spomenica Muške gimnazije u Kragujevcu (1833-1933), Kragujevac, 1934. (str. 496).

Zgrožen sam NATO ruševinama, Politika, Anđelka Cvijić, 17.10.2006.

https://www.encyclopedia.com/arts/educational-magazines/simic-charles-1938

www.ancestry.com

PRILOZI:

Prijava boravka Čarslovog oca Đorđa Simića, gde su navedeni i njegova supruga Jelena i sin Dušan (docnije Čarls). Izvor: Istorijski arhiv Beograda (kartoteka žitelja)
Poleđina prijave boravka na kojoj su ispisane adrese na kojima je boravio Čarlsov otac Đorđe. Interesantno je da u kartoteci žitelja grada Beograda postoje dve prijave na ime Đorđa Simića, pri čemu je u prvoj on popisan kao student tehnike. U toj prijavi naveden je netačan podatak o datumu rođenja (stoji 15. X 1906), ali se nesumnjivo radi o Čarlsovom ocu, što se može zaključiti i po poleđinii prijave koju smo ovde objavili. Na ovoj poleđini prijave navedene sve adrese na kojima je prijavljivan (na drugoj je navena samo poslednja adresa boravišta u Majke Jevrosime 3/II, u stanu koji je bio vlasništvo njegove tašte Milice Matijević). Zanimljivo je da se u iz ove poleđine može videti i da je Đorđe Simić 6. decembra 1935. odjavio boravak i otišao u Italiju (Milano). Otuda i ne čudi što su se on i Jelena venčali u Rimu 21. maja 1936. godine. Takođe, na ovoj strani prijave vidi se da je Đorđe jedno vreme – od 20. maja 1933. bio prijavljen u Čeleopečkoj 8, kod Petra Ćurčića. Sudeći po prezimenu reč je o srodniku (ocu ili bratu) njegove majke Radojke (dev. Ćurčić). Inače, ovde stoji i da je Đorđe Simić živeo u Sitničkoj 15 kod oca Živojina Simića. Međutim, u adresaru grada Beograda iz 1933. navodi se da su Đorđe i Živojin zapravo živeli u Sitničkoj 17.
Molba za naturalizaciju u SAD Đorđa Simića, koji se ovde navodi pod imenom Džordž. U ovom dokumentu su navedeni i njegovi sinovi Dušan (Čarls) i Milan, kao i supruga Jelena.
Molba za naturalizaciju u SAD Jelene Simić, koja se ovde navodi pod imenom Helen. U ovom dokumentu su navedeni i njeni sinovi Dušan (Čarls) i Milan, kao i suprug Džordž.

 

Lista putnika broda “Kvin Meri” na kojoj su Jelena, Dušan i Milan Simić. Iz dokumenta se saznaje da su oni u SAD stigli 10. avgusta 1954. godine. Ovo je značajan podatak jer se u najvećem broju javno dostupnih podataka dosad navodilo da je Čarls Simić u Ameriku stigao godinu dana ranije (1953. godine).

 

Nagrobni spomenik Jelene Simić na groblju u Hempširu.
Nagrobni spomenik Džordža Simića na groblju u Hempširu.

 

 

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.