Постављање јелки на београдским улицама (историјска вест из 1941. године)

21. децембар 2022.

коментара: 0

ПИШЕ: Сарадник портала Порекло Алексић др Снежана

Данас се у нашој широкој јавности готово ништа не зна о о томе како су у првој години окупације кићене Теразије за католички Божић,  како су постављане јелке на београдским улицама.

Данас се овај догађај може посматрати и анализирати из више аспеката. Некима ће се можда учинити непримереним, нарочито ако се у обзир узме чињеница да се све збива у разрушеном, окупираном, православном Београду. Некима ће се кићење јелки 1941. године учинити примереним, можда и као знак добре воље за искорак ка Европи оног времена. Неки ће, можда, између ондашњег и овдашњег новогодишњег кићења Београда пронаћи везу, повући паралелу. Неки ће обратити пажњу на тон новинарског извештавања у окупацији. У сваком случају, реч је догађају од пре 81 године.

Текст који следи објављен је у листу „Ново Време”, број 199 од 21. децембра 1941. године.

Постављање јелки на београдским улицама

Београдске улице добиле су празнични изглед. На главним раскршћима освануле су велике божићне јелке, богато украшене електричним светиљкама. Оне ће бити велика радост за све оне који моментално немају могућности да у свом дому сачекају благе дане.

Идеју за постављање јелки на београдске улице дао је заступник крајскоманданта капетан прве класе г. Роберт Детингер. Далеко од куће и породице, он је разумео душу немачких војника који ће везани службом дочекати Божић у Београду. Поред тога имао је у виду и радост Београђана, нарочито избеглица, који због тешких прилика вероватно неће имати у кући божићње дрвце.

Јелке су постављене на пет места: код Парламента, пред Крајскомандантуром, Фелдкомандантуром, Железничком станицом и на Теразијама. Грађанство већ сад застајкује и са великим интересовањем посматра њихово украшавање.

У оквиру католичких божићних празника, крај јелки пред Парламентом и на Теразимама свираће две музичке капеле 25. децембра од 16,30 до 17,30 часова. Овај концерт биће поновљен сутра, 26. овог месеца, од 10 до 13 часова пред Крајскомандом (Хипотекарна банка) и Фелдкомандом (бивша Берза).

Јелке су посвећене немачким војницима и Београђанима као још један доказ заједничког зближавања и разумевања.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.