Poreklo prezimena, selo Ozerkovići (Sokolac)

6. novembar 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Ozerkovići, opština Sokolac. Prema knjizi Milenka S. Filipovića “Glasinac”, antropogeografsko-etnološka rasprava, SANU, Beograd, 1951. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja.

Selo je ivicom površi Ravnina i brda Lubojne (Ljubojne) i u Jakšinu Dolu.

Vode, zemlje i šume.

Ima više bunara s „ležećem vodom“ i lokava, a glavna živa voda je Studenai yJakšinu Dolu.

Zirati se zovu: Prisoje, Pod Bunarom Njiva, Kod Breze Njiva, Kod Erova Groba, Metaljka, Njiva Pod Javorjem, Prijeka Njiva, Kozoje Njiva, Kišino Brdo. Lubojna je pod šumom. Ispaša je po .Pubojni, Prevrati i Gosini.

Tip sela, i starine.

Selo je raštrkano i ima 11 pravoslavnih kuća. Groblje je iznad sela, y Lubojni.

Po seoskom zemljištu je mnogo gromila. U Jakšinu Dolu ima mramorja, a jedan je i na Ravnama blizu kuća Bjekovića. Do Sokaka je neko staro groblje. U jednoj vrtači ima i jedan bašluk.

Poreklo stanovništva.

-Mačari (3 slemena sa 5 kuća, Đurđevdan) su došli iz Gazivoda pre 1878. Pričaju da su tu bili, pre njih, muslimani Ozrklije, pa je onda nastala „alilučina“, i pok. Đoko Mačar usnio  da treba da se preseli u Ozerkoviće, i tu mu je vazda bilo dobro. Mačari su inače starinom iz Stijena kod Nikšića, odakle su se krenuli u Lastvu kod Trebinja, pa u neko selo kod Nevesinja, gde su neki ostali, zatim na Ponor, Strane (oba sela su kod Prače), Gazivode i, najzad, u Ozerkoviće, gde su se razdelili i razišli. Neki su otišli na Drinu. U selu Mosku (Bilećske Rudine, Hercegovina) živi uspomena da su u selu nekada živeli Mačari, koji su odatle otišli u Bosnu i žive na Glasiicu.

-Bjekovići (6 k., Lučindan) su starinom Ognjenovići iz Hercegovine. Najpre su bili u Maravićima (Rogatički srez), gde su držali stan, zbog čega se zovu i Planinčićima (a Plannnčića ima i u Gučevu i u Sokolovićima). Po dedu se zovu Bjelakovićima. Ranije su u selu, na njihovu mestu, bili Andrići, koji su sada u Sočicama.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića “Glasinac”, antropogeografsko-etnološka rasprava, SANU, Beograd, 1951. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.