Poreklo prezimena, selo Pobratci (Sokolac)

9. oktobar 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Pobratci, opština Sokolac. Prema knjizi Milenka S. Filipovića “Glasinac”, antropogeografsko-etnološka rasprava, SANU, Beograd, 1951. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja.

Naselje je po stranama levo od Rakitničkih Dolova a pod kosom Grebnice – Gradina – Jasik. Mesta na kojima su kuće zovu se: Golo Brdo, Vrh, Gradina, Pobraci, Pobratačie Lokve, sve po stranama.

Vode, zeemlje i šume.

Vodu nose s Rakitnice, a kad ona  presuši. onda sa suhih bunara i lokava. Šume i ispaše su po brdima iznad i oko sela: Vrh, Golo Brdo, Poslua, Kopito, Gradina i Jasik, a zirati su ispod kuća: Polje, Potkućnice, Bačva, Bjelan, Pobraci, Lokmovina, Pod Gajem Njiva, Dukatarevina, Vrapčev Grob, Brežlja.

Tip sela i starine.

Muslimanske kuće u Pobracima su na okupu, a pravoslavne raštrkane po pomenutim mestima. U selu su 7 muslimanskih i 15 pravoslavnih, svega 22 kuće. Pravoslavno groblje je pod Bjelanom, a muslimansko pod Gajem.

Na Grebnicama je mramorje. Vrapčev Grob se zove po jednom stećku. Na mestu Biljegu bio je neki spomenik (stećak?) i na njemu je, po kazivanju, bila sablja i ruka u reljefu. Ima i starinskih bunara: Bjelan i Bačve (dva). Na Bačvi su bunari s pločama.

Muslimani.

-Rbati ili Hrbati (7 k.) su starinom iz Kolašina. Praded im je bio u najmu kod Alispahića u Vjetrniku. Mnogo je išao po lovu i prihodom od lova kupio je zemlju u ovom selu od neke Dukatarke. Posle aneksije Bosne (1908). tri porodice od njih otišle su u Tursku.

Pravoslavni.

-Orašani (1 k.). Već im je led bio u Pobracima. Opširnije u opisu Sajipa.

-Popovići I (.3 k.) su od Popovića u Sijercima.

-PopovićiII (1 K., Arhanđelovdan). Ded Radosava Popovića, Petrić, doselio je iz Hercegovine. Petrić je ušao u kuću Popovića, stupio s njima u zajednicu i živeli su kao braća, te mu se, stoga, potomci i zovu Popovićima.

-Šuke ili Kolanići ili Cvilići-Svilenjnci (8 slemena sa 9 kuća): opširnije u opisu Smrtića.

-Spahići ili Mlinarevići (2 k., Lučindan) su došli pre trideset godina s Vjetrnika, gde ih još ima, a starinom su iz Hercegovine. U okolini Sarajeva i u Sarajevu imaju rodovi Mišovići n Milinkovići, koji takođe tvrde da su starinom Spahići iz Kolašina i slave takođe Lučindan. Prema svemu tome, očigledno je da su i ovi Spahići u Pobracima istog porekla kao i Spahići u okolini Sarajeva, tj. iz Kolašina.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića “Glasinac”, antropogeografsko-etnološka rasprava, SANU, Beograd, 1951. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.