VIDEO: Predavanje prof. dr Karlesa Lalueze Foksa “Slovenske migracije i genetičko poreklo balkanskih naroda”

29. septembar 2022.

komentara: 1

Španski genetičar, prof. dr Karles Lalaueza Foks održao je o Vidovdanu, 28. juna 2022. godine, predavanje “Slovenske migracije i genetičko poreklo balkanskih naroda”. Profesor Lalueza je u svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) predstavio rezultate dosad najvećeg, višegodišnjeg arheogenetičkog istraživanja sprovedenog na tlu Srbije, čiji zaključci ukazuju da su Srbi genetička mešavina Slovena i predslovenskih žitelja Balkana.

Istraživanje je rezultat saradnje više domaćih i svetskih naučnih institucija i naučnika – Univerziteta u Beogradu – Biološkog fakulteta (prof. dr Miodrag Grbić, gostujući profesor, prof. dr Željko Tomanović, dopisni član SANU, prof. dr Dušan Keckarević), Arheološkog instituta (dr Ilija Mikić, naučni saradnik, dr Miomir Korać, naučni savetnik i saradnici), Univerziteta Barselona (prof. Karles Lalueza Foks i saradnici), Univerziteta Harvard – Medicinskog fakulteta (prof. Dejvid Rajh i saradnici).

Profesor Karles Lalueza Foks, koji je profesor na Institutu za evolucionu biologiju u Barseloni i direktor Prirodnjačkog muzeja u Barseloni, ukazao je da je studija pokazala da je oko polovine genoma današnjeg srpskog stanovništva autohtono, barem do bronzanog doba, a da je preostala polovina slovenskog porekla koja potiče od slovenskih doseljenika u sedmom veku. Dakle, dolaskom Slovena na Balkan nije došlo do zamene stanovništva, već do mešanja autohtonog balkanskog genoma sa slovenskim.

Molekularni markeri sugerišu da je migracija Slovena na Balkan mogla da dođe sa teritorija današnje Poljske i Ukrajine. Ova studija analizira genetičku strukturu lokalnog stanovništva na području Srbije u bronzanom, gvozdenom, rimskom i postrimskom periodu, kao i današnjeg stanovništva. Ovaj kontinuitet analize je omogućio utvrđivanje kontinuiteta populacija na našim prostorima i udeo DNK u današnjem modernom stanovništvu koji vodi poreklo iz duboke prošlosti.

Lokaliteti istraživanja genetičkih promena populacija uključuju Viminacijum, Medijanu, Timakum Minus i još nekoliko lokacija na Balkanu, što daje osnovu za analizu kasnijih slovenskih migracija i omogućuje utvrđivanje genetičke strukture modernog srpskog stanovništva u širem kontekstu ostalih balkanskih naroda.

Rad je objavljen na engleskom jeziku (pod naslovom Cosmopolitanism at the Roman Danubian Frontier, Slavic Migrations, and the Genomic Formation of Modern Balkan Peoples”), a možete pročitati OVDE.

Snimak predavanja objavljujemo uz saglasnost SANU i prof. dr Karlesa Lalueze Foksa. Predavanje je na engleskom jeziku, a urađen je prevod na srpski jezik (kliknite na ikonicu za titl).

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. D.Raka

    Opasno dobro zamišljeno istraživanje!
    U principu ovo je tzv “genetski horizont” po konceptu uzorka iz ranijih epoha na Balkanu. Samo po sebi istraživanje ne daje mnogo očiglednih zaključaka sem da je postojao oduvek taj gradijent razgraničenja – klajn. I ne daje nizvodno razgranavanje genoma npr I2 – m436 pa naniže. Jer to bi moglo da bolje opiše hronologiju današnjeg genoma.