Poreklo prezimena, naselje Fojnica (Gacko)

25. avgust 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Fojnica, opština Gacko. Prema knjizi Jevta Dedijera Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Opšte napomene.

U dolini rijeke Đerope čija dolina, većim dijelom suva, spaja Gatačko i Nevesinjsko polje. Razlikujemo dva dijela, jedan u osoju Ivice gdje su dućani, i drugi kilometar sjeverozapadno, u prisoju, na ušću Tvrdog Potoka. Apsolutna visina 940 met. Osim Đerope koja se s jeseni razlijeva i Tvrdog Potoka koji nanese na seoske njive zemlju i kamenje, ima u selu više stalnih vrela. Zbog zaklonjena položaja klima je blaža. Ziratna zemlja je u Modrom Polju i u selu. Glavna šuma i ispaša je u Ivici. Ima i aginske i slobodne zemlje. Kmetovi plaćaju trećinu.

Tip naselja.

Dijeli se na mahale: Buložiće, Rebrov Brijeg i Luke, a ove se opet dijele na manje grupe. Godine 1875. bilo je svega deset kuća, koje su tada bile popaljene, a sad ih ima preko 40.

U Brnjcu i Siljevici ima snaki kolibe, staje, klanice i torine, gdje zimuju ovce. Kad slabo rodi sijeno grade klanice i u Zelengori i Vučijoj Bari.

Seljaci zovu selo Vojnicom, i misle da je ime došlo i zato što su se ovdje uvijek skupljale vojske.

Poreklo stanovništva.

-Guzine su starinom Cuce, ovamo su doselili iz Korita prije 60 godina. Iza njih su doselili:

-Bratići, iz Pločnika u Borču, a u Pločnik su doselili iz Brestica. Starina im je iz Pareža, kod Manastira Kosijereva. Isto su bratstvo s Kokotovićima, Miškovićima i Parežanima. Stanovali su i na Mekoj Grudi.

-Anđići su od bratstva Glušci iz Crkvica, u Banjanima.

-Mučibabići su doselili s Ljeskova Duba na čitluk. Za ostale porodice ispitivač kaže ovo: „Ostale porodice doselile su poradi trgovine, kao:

-Đajići,

-Milovići,

-Višnjevac i to 1880. na ovamo.

Od kuge su pobjegli iz sela Muslimani Kolakovići i Klasovići, a Muslimanima Škaljićima oteli su zemlju Čengići i protjerali ih. Ima vele Hercegovo Vrelo, kod koga je Herceg Stjepan češće ljetovao, a na Pobjenicama je bilo mnogo gomila.

IZVOR: Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.