Poreklo prezimena, selo Rašćani (Tomislavgrad – Duvno)

24. avgust 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Rašćani, opština Tomislavgrad (Duvno). Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Poreklo stanoništva.

-Važići su starinom iz Kotara, živjeli su na Ržanom, pa su radi nekog turskog zuluma jedni pobjegli u Bosnu, a drugi u Duvno. Drugi pričaju da su oni iz Crne Gore došli u Kotare. Imaju svoje stare baštine u Buškom Blatu. Ima ih i na Ržanom. Slave Jovanj–dan.

-Karani su starinom Ličani, ovdje su došli iz Prisoja (Duvno), uvijek su imali po nešto i svoje baštine. Ima ih 12 kuća. Slave Nikolj-dan.

-Milisavi znaju da je cijela Crvenica bila njihova. I danas je tamo njihovo, pravoslavno groblje. Turci su im oteli zemlju i raselili ih. Ima ih u Lipi 6 kuća, u Eminovu selu 1 kuća i ovdje 2 kuće.

-Stanišići samo znaju da su iz Lipe i da su tamo imali svoju vlastitu zemlju. Stanišića ima još u Opari kod Travnika.

-Andrijaševići su imali cio Vedašić (Duvno). To je bilo u vrijeme kad ovuda nije bilo crkava ni stalnih popova već bi popovi putovali, čitali časove i svetili vodicu na vrelima i studencima. Tako su Andrijaševići na Studenac više Srđana dolazili na dvanaest konja u srmi i u zlatu. Docnije ih Turci protjeraše, a od cijelog njihovog imanja ostadoše nekoliko njive. Ima predanje da su odnekle s tromeđe crnogorsko–dalmatinsko–hercegovačke. Slave Đurđev-dan.

-Vulići su prije 30 godina preselili iz Kongore na imanje.

-Bilanović je došao prije 10–15 godina iz Pipe ujacima. Osim ovih pravoslavnih porodica ima i ovih katoličkih porocica, koje o svom porijeklu nisu umjele ništa kazati:

-Landeke (2 k.)

Kovačevići (7 kuća) i zatim:

-Milići, koji su došli iz Kola.

IZVOR: Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.