Порекло презимена, село Рашћани (Томиславград – Дувно)

24. август 2022.

коментара: 0

Порекло становништва села Рашћани, општина Томиславград (Дувно). Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографске студије“ у издању “НОВА КЊИГА ВИДОСЛОВ”. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Порекло станоништва.

-Важићи су старином из Котара, живјели су на Ржаном, па су ради неког турског зулума једни побјегли у Босну, а други у Дувно. Други причају да су они из Црне Горе дошли у Котаре. Имају своје старе баштине у Бушком Блату. Има их и на Ржаном. Славе Јовањ–дан.

-Карани су старином Личани, овдје су дошли из Присоја (Дувно), увијек су имали по нешто и своје баштине. Има их 12 кућа. Славе Никољ-дан.

-Милисави знају да је цијела Црвеница била њихова. И данас је тамо њихово, православно гробље. Турци су им отели земљу и раселили их. Има их у Липи 6 кућа, у Еминову селу 1 кућа и овдје 2 куће.

-Станишићи само знају да су из Липе и да су тамо имали своју властиту земљу. Станишића има још у Опари код Травника.

-Андријашевићи су имали цио Ведашић (Дувно). То је било у вријеме кад овуда није било цркава ни сталних попова већ би попови путовали, читали часове и светили водицу на врелима и студенцима. Тако су Андријашевићи на Студенац више Срђана долазили на дванаест коња у срми и у злату. Доцније их Турци протјераше, а од цијелог њиховог имања остадоше неколико њиве. Има предање да су однекле с тромеђе црногорско–далматинско–херцеговачке. Славе Ђурђев-дан.

-Вулићи су прије 30 година преселили из Конгоре на имање.

-Билановић је дошао прије 10–15 година из Пипе ујацима. Осим ових православних породица има и ових католичких пороцица, које о свом поријеклу нису умјеле ништа казати:

-Ландеке (2 к.)

Ковачевићи (7 кућа) и затим:

-Милићи, који су дошли из Кола.

ИЗВОР: Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографске студије“ у издању “НОВА КЊИГА ВИДОСЛОВ”. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.