Poreklo prezimena, Eminovo Selo (Tomislavgrad – Duvno)

24. avgust 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Eminovo Selo, opština Tomislavgrad (Duvno). Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Opšte napomene.

Selo je na manjoj uzvišici Duvanjskog Polja, u prisojnoj strani. Imaju dva izvora, kojima se seljaci služe, a dalje oko sela ima više izvora. Glavni je i najbolji izvor Vučica ili Divojka i Žabjak. U selu je nešto studenije, nego u okolnim selima, jer je selo iznešeno na glavicu, a nije ničim zaštićeno. Snijeg može na ravni panuti do pasa a u nametima i preko čovjeka. Snijeg lane o Nikolju–dne, a može se držati do Mučenika.

Zemlje i šume.

Zemlja je dijelom oko kuća, dijelom u polju, koje je jedno 1/2–1 sahata udaljeno od sela. Oranice su bliže kućama, a kosanice udaljenije. Kosanica ima još u planini Malovanu, koja je 3–4 sahata od sela daleko. Zemlje imaju i suviše ali je divljačna. Ispaše su na brdu Kovaču, daleko od sela 1 sahat. U selu je zemlja čitluka, osim dvojice seljaka, koji su se odkupili prije 30 godina. Plaćaju sa zemlje agama l/5 žita, a od sijena u gotovu novcu srazmjerno čitluku. Osim aginske zemlje imade ponešto seljana koji drže i druge zemlje. Oni se zovu „priorači“, a plaćaju agi 1/4 ili 1/5, kako se pogode. Svaki čitluk ima po jedan begluk, od prilike dvadeseti dio sve oranice. Kmetovi su dužni svakome agi obraditi beglučku zemlju.

Tip i ime sela.

Selo se dijeli na ove mahalice: Kula (3 k.), Gaj (8 k.), Brdo (6 k.), i Buljani (25 k.). Prve su tri mahale udaljene jedna od druge po jedno 5 minuta, a potonju dijeli potok Buljan od ostalih i ona je udaljena jedno 10 minuta. Seoske su kuće u blizini jedna druge i čine četiri grupe prema opisanijem mahalama.

Kuće su zbijene bez ikakva reda. Cijelo selo ima 42 kuće. O postanku imena sela pričaju da je nekakvog kneza prevario kum Turčin, poveo na vješala, a ovaj rekao: „Jazuk ti bilo, ja sam na tebe jemin (povjerljiv) bio, a ti mi učini hilu!“ Od toga jemin, emin, ostade ime selu.

Poreklo stanivništva.

U selu su najstarije porodice od pravoslavnih:

– Gligorići a od katolika Perići i Tomasa, koji su starosjedioci, a ostali su doselili iz ostalih duvanjskih sela. Gligorići su se u davno doba doselili iz Crne Gore u selo Kovače u kotaru županjačkom, pa im tu Turci prije 100 god. oduzmu svu zemlju, te se oni rasele. Kada su se iz Kovača raselili bila su tri brata, pa se jedan doseli u Eminovo Selo, drugi u selo Glavice, kotar Livno, a treći u selo Ravni u Skoplju.

-Zdilari su se doselili iz Imockog u Dalmaciji prije 50 god.

Gligorići slave Ilin–dan; Zdilari Jovanj-dan; Savići Šćepanj-dan; Milasi Nikolj-dan.

Krsno ime slave tri dana. Prema mahali Brdu na njivama nalaze se neke grobnice, na njima ima stećaka, no većinom bez ikakvih ukrasa.

IZVOR: Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.