Poreklo prezimena, selo Selogražde (Suva Reka)

21. avgust 2022.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Selogražde, opština Suva Reka. Prema studiji Danila Stijovića “Onomastika Suve Reke i okolnih naselja”, Onomatološki prilozi XIII, SANU, Beograd, 1997. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Položaj i tip naselja.

Selogražde se nalazi oko osam kilometara južno od Suve Reke. Locirano je y ravnici, ispod brda Boka. Deli se na tri mahale: Gornju, Donju i Malu preko Reke.

Struktura stanovništva.

U selu žive Srbi i Šiptari (muslimani i katolici). Ima ukupno šezdeset domova, od čega samo sedam srpskih. Četiri srpske porodice su „odavde“, a tri su se, u tursko vreme, doselile iz sela Dvorane.

Starine i školstvo.

U selu postoji crkva Sveti Uroš. Crkva je vrlo stara. I na seoskom groblju, koje je ispod sela, postoje neki stari temelji. Veruju da je i tu bila crkva.

Selo ima četvororazrednu osnovnu školu na srpskom jeziku. Deca dalje uče u Mušutištu i Suvoj Reci.

Rodovi.

-Janković, jedna kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Slava Sveti Nikola.

-Krstić, jedna kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Slava Sveti Ilija; mala slava Sveta Prečista.

-Lazić, tri kuće. Došli su iz sela Dvorane u tursko vreme. Slava Sveti Pantel’ija-

-Lekić, jedna kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Kažu da su ovde četiri pojasa i da su najstarija kuća u selu. Slava sveti Ilija; mala slava Svega Preč’ista.

-Nikolić, jedna kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Slava Sveti Luka.

IZVOR: Prema studiji Danila Stijovića “Onomastika Suve Reke i okolnih naselja”, Onomatološki prilozi XIII, SANU, Beograd, 1997.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Sanja

    Ovo “ne čuvaju predanje o poreklu” upravo znači da su poreklom odatle, iz Metohije. Moja mama je devojačko Janković, iz Selogražda i u porodici se oduvek prenosilo da nije niotkud doseljena, da je od postanka iz Selogražda. Kao i ogromna većina porodica u celom tom kraju.