Порекло презимена, село Селогражде (Сува Река)

21. август 2022.

коментара: 1

Порекло становништва села Селогражде, општина Сува Река. Према студији Данила Стијовића “Ономастика Суве Реке и околних насеља”, Ономатолошки прилози XIII, САНУ, Београд, 1997. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Положај и тип насеља.

Селогражде се налази око осам километара јужно од Суве Реке. Лоцирано је y равници, испод брда Бока. Дели се на три махале: Горњу, Доњу и Малу преко Реке.

Структура становништва.

У селу живе Срби и Шиптари (муслимани и католици). Има укупно шездесет домова, од чега само седам српских. Четири српске породице су „одавде“, а три су се, у турско време, доселиле из села Дворане.

Старине и школство.

У селу постоји црква Свети Урош. Црква је врло стара. И на сеоском гробљу, које је испод села, постоје неки стари темељи. Верују да је и ту била црква.

Село има четвороразредну основну школу на српском језику. Деца даље уче у Мушутишту и Сувој Реци.

Родови.

-Јанковић, једна кућа. Не чувају предање о пореклу. Слава Свети Никола.

-Крстић, једна кућа. Не чувају предање о пореклу. Слава Свети Илија; мала слава Света Пречиста.

-Лазић, три куће. Дошли су из села Дворане у турско време. Слава Свети Пантел’ија-

-Лекић, једна кућа. Не чувају предање о пореклу. Кажу да су овде четири појаса и да су најстарија кућа у селу. Слава свети Илија; мала слава Свега Преч’иста.

-Николић, једна кућа. Не чувају предање o пореклу. Слава Свети Лука.

ИЗВОР: Према студији Данила Стијовића “Ономастика Суве Реке и околних насеља”, Ономатолошки прилози XIII, САНУ, Београд, 1997.

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Sanja

    Ovo “ne čuvaju predanje o poreklu” upravo znači da su poreklom odatle, iz Metohije. Moja mama je devojačko Janković, iz Selogražda i u porodici se oduvek prenosilo da nije niotkud doseljena, da je od postanka iz Selogražda. Kao i ogromna većina porodica u celom tom kraju.