Посета краља Александра Лици и Кордуну 1933. године и разговори са добровољцима

9. јул 2022.

коментара: 0

Приредио: Слободан Зрнић

Текст је прерађен и скраћен, на основу више чланака дневних новина “Ново доба” из Сплита (јул 1933).

Примајући позив личких Сокола, краљ Александар је 23. јула 1933. посетио окружни соколски слет у Госпићу, прешавши 142 км у једном дану. У насељима које је посетио приређене су велике манифестације, а народ га је дочекивао и на путу којим је пролазио. Формирани су дуги редови добровољаца из I св. рата који су изашли пред свог врховног команданта. Краљ је кренуо из свог двора на Плитвицама, заједно са министром просвете, Раденком Станковићем, баном Перовићем и генералом Димитријевићем.

Први дочек приређен је у Кореници. Пред зградом гимназије подигнут је славолук у стилу старих српских средњовековних кула. Све куле биле су искићене државним заставама и ћилимима, а скоро по свим излозима могле су се видети слике слике чланова краљевске породице. Краљ се упустио у разговор са окупљеном масом, па је запитао за број добровољаца на Солунском фронту. Одговорено му је да је учествовало њих 400 из Коренице и 1450 из читавог среза, а у разговору је препознао једног саборца.

Наредна станица била је Бунић. И ту је био присутан читав народ из варошице и околних села, а подигнут је велики славолук од цвећа. Краља је поздравио општински начелник Илија Косановић . На питање о броју добровољаца, одговорено је да их је било 360. Краљ је разговарао са појединим добровољцима и распитивао се у којим су биткама учествовали, а стари добровољац, Јово Шавер, који је био на Кајмакчалану, рекао је да су сви они и даље спремни дати животе за краља и отаџбину.

Госпић је био главно одредиште овог пута, а број окупљених је надмашио сва очекивања. Пред почасном трибином краља су уз пуцњаву и звоњење дочекали соколари и градска управа, на челу са општинским начелником Колаковићем. У име соколара поздравни говор одржао је др Зец, а након тога се огласио и краљ, поручујући:
“Драги моји Личани! Дошао сам радо и са пуно вере у моју кршну, али увек поносну Лику, међу вас моји храбри Личани, који сте одувек били надахнути оном великом идејом народног и државног јединства, која је потакла вашу браћу на велика и херојска дела за ослобођење нашег народа у одсутном тренутку, када је требало пушком у руци искупљивати своју националну слободу, која се може само у слози и јединству чувати. Личани су се први добровољно одазвали и тиме стекли признање свих Југословена. Захвалан сам на овој лепој манифестацији ваше верности и љубави. Поздрављам вас са – Живели Личани, живела Југославија!”

Краљ се након манифестације у Госпићу вратио на Плитвице, а два дана касније је кренуо у нови обилазак. Посетио је Карлобаг, Раб и Сењ, а након тога кренуо према Жутој Локви, и успут свратио у село испод планине Гољак, разговарајући са удовицом Аном Ђурић, чији је муж погинуо на Солунском фронту. Њој и Марији Ђурић је дао по хиљаду динара.

Преко Жуте Локве, краљ је стигао у Оточац, где је приређена манифестација, уз присуство почасне чете 44. пешадијског пука. Испред славолука га је поздравио начелник Вјекослав Ковачевић. Обављен је разговор са католичким и православним свештенством, бившим народним послаником Ђорђем Бранковићем, те садашњим, Миланом Илићем. Напустивши Оточац краљ је стигао у Врховине, поздрављен од стране начелника Кончара, уз приређено славље. На крају се опет вратио на Плитвице.

Након Лике, 27. јула је обављена посета и Кордуну. Од Плитвица до Слуња , биле су окићене куће и постављене заставе. Пре доласка у Слуњ посетио је Дрежник, где је краља поздравио Јово Рожић. У Слуњу је приређена величанствена манифестација, а краљ је разговарао са општинским начелником Нералићем, посланицима др Миланом Поповићем, Грбом и др Трбојевићем, католичким свештенством на челу са деканом Миканом, те православним, на челу са архијерејским намесником Радмановићем. Ту је био и католик Антун Циндрић, са синчићем Александром, коме је кумовао краљ, као десетом Циндрићевом сину. Добровољци су стајали у војничком постројењу, а један од њих је иступио и рапортирао да има 115 добровољаца, док је други додао да их у читавом срезу има 2000. Краљ је попричао и са тешким инвалидом Миланом Чачићем. По завршетку манифестације у Слуњу, отишао је за Блед.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.