Порекло узвраћа ударац

30. јун 2022.

коментара: 17

ПИШЕ: Јовица Кртинић, председник Друштва српских родословаца “Порекло”

Знате оно из „Маратонаца“ кад Ђенка долети у варош са „тон-филмом“? Обрадоваше се сви, али не и Кристина, која на ту грозну новотарију испали једну од најсочнијих псовки српског филма (видети ОВДЕ). Има сад већ 10 година како смо увели тон у генеалошка истраживања, покренувши Порекло и Српски ДНК пројекат, а једна Кристина никако да се навикне на тај звук.

Наша Кристина је заправо Жарко. Жарко Вељковић. Да, сигурно се сад питате – па, ко је сад па тај? Из штурих информација о дотичном налазим да је класични филолог, избачен у свет 1976, а нађох га и на страници Ведске академије Србије. Није познато да ли је ова академија устројена на начин да има академике (па се отуда сустежем да ставим префикс „академик“ испред Вељковићевог имена), али је неупитно да се дотична (установа?) декларише као „спој науке и духовности“. Пре него што се бацим на науку, која је и главни повод овог мог скромног обраћања, само бих још навео да су активности субјекта овог чланка документоване и видео-записима (ОВДЕ, ОВДЕ и ОВДЕ), па се и на тај начин можете ближе упознати с истим.

Дакле, наука. Кристина, пардон, Жарко, предводник је једне фејсбук скупине борбеног назива „Наука узвраћа ударац Деретићевцима“. Окупљени у овој дружби, гарант све научник до научника, за свој циљ, као што им и подугачко име вели, имају обрачун са следбеницима рахметли Јована И. Деретића (1939-2021), некрунисаног краља од аутохтонистичке мисли. Наравно, под микроскоп им редовно долазе и сви остали који су испилили испод Деретићевог шињела (Шарићи&Шаргићи и остали шаренолажићи), а кад им понестане материјала или не знају шта би од себе, циклично се острве и на Порекло. Истине ради, док већина ових „научника“ мудро ћути или је онемогућена да било шта каже, ове насртаје на Порекло, а нарочито на Српски ДНК пројекат, отвара, води и затвара наречени Жарко.

Најновији напад испровоциран је чињеницом што смо у среду вече (29. јуна 2022) представили нашу књигу “Генетичко порекло Срба Старе Херцеговине” ни мање ни више него у новосадском Архиву Војводине. Жарково танкоћутно срце то није могло да оћути и у већ много пута виђеном маниру осуо је паљбу по Пореклу и Српском ДНК пројекту као “надринауци”, “паранауци” и у том стилу. Као крунски документ да смо то што он тврди, већ годинама из нафталина извлачи неки акт Руске академије наука (из 2006.), који генетичку генеалогију оцењује као “паранауку”, а истим епитетом части и њеног ономадњег “родоначелника” Анатолија Кљосова. Иако је од тада до данас много воде протекло Невом, Волгом, Дњепром, а богами и Дунавом, Жаре и даље држи час и дрља једну те исту причу, дозвољавајући себи песничку слободу да у исти кош стрпа Порекло, Кљосова и разне друге облике живота. Тако кукавац назива “нашим колегом” напред поменутог Шаргића иако сам у неколико последњих јавних наступа јасно рекао шта мислим о дотичноме (видети ОВДЕ-од 40:15), а ставља нам у уста нешто што ми никад нисмо рекли, а то је да се може ставити знак једнакости између етницитета и генетичког порекла. Напротив. (видети ОВДЕ од 1.25:30).

Рекох, није први пут да се наша Кристина на овај начин острвљује на Порекло. И као много пута досад прешао бих преко тога као преко уједа безначајног комарца, да се Жаре није мало заиграо и упустио у дописивање са нашим добрим домаћинима из Архива Војводине, доводећи их у ситуацију да се њему, ведском академику (?), правдају. Питам се само где му је била будност кад смо недавно позвани и представљени као партнери Универзитетској библиотеци “Светозар Марковић”, која је у Пореклу препознала огледан пример “citizen science” организације (видети ОВДЕ и ОВДЕ од 21:15). Што, Вељковићу, не пресави табак том згодом и проф. др Александру Јеркову, управнику Универзитетске библиотеке? Или, свежији пример, од пре два дана (28. јуна 2022), кад је усред САНУ проф. др Душан Кецкаревић са Биолошког факултета указао на значај сарадње са Пореклом и то пред једним од најзначајнијих европских истраживача из области популационе генетике проф. др Карлесом Лалуезом Фоксом. Где си био да подвикнеш, ту на представљању истраживања, које потврђује оно што Порекло и Српски ДНК пројекат, упорно и стрпљиво годинама тврде – да су Срби генетички хетерогени и да се унутар те хетерогености јасно распознају две кључне целине – словенска и староседелачка?

Остајати упоран у бесмисленим и неутемељеним нападима на Порекло и Српски ДНК пројекат и не видети и признати допринос групе ентузијаста може бити само последица зле намере или нечег другог. Чух негде и да се Кристина бави израдом родослова. Могуће да је то, покварисмо му посо`? Можемо само да нагађамо шта се њему врзма по глави. Да га питамо, не можемо. Сваки покушај уљудног разговора на наведеној фејсбук страници, админитратор Жарко сече у корену. Брише најцивилизованије постављена питања или коментаре, укида чланство у групи (ја га предухитрих, искључих се сам), а најчешће не дозвољава било какве коментаре. Такав је случај и са најновијом објавом у којој п(р)озива Архив Војводине што нас је угостио. Ту Жарко коментарише сам са собом пошто је ту могућност ускратио својим компањонима. Што само по себи довољно говори…

За разлику од њега, не пада ми на памет да п(р)озивам било кога из ове групе да отворено каже шта мисли о оваквом поступању њиховог “гуруа”. А знам да ту има (много) оних којима је овакав Вељковићев однос према Пореклу и Српском ДНК пројекту одавно постао и смешан и жалостан. И који јасно знају шта је и какво је Порекло и људи који га ево већ десету годину о свом руву и круву подижу. Њима не треба објашњавати колико је велико то што је управо у Пореклу створен програм који је данас неизоставан у готово свим научним радовима који се баве популационом генетиком и објављују у водећим светским научним гласилима (ОВДЕ). А многи од њих добро знају колико је зноја требало пролити да се објави једна књига попут ове на коју се Кристина острви.

Не једном сам рекао да ни мени, а ни мојим колегама није претензија да се представљамо као научници. Увек и увек говорим како нам је част кад људи од науке у нама препознају поуздане и вредне партнере. Да, ми смо аматери. Али аматери кова једног Касијуса Клеја, који знају да узврате ударац. Стога, Жаре, прими мирно овај аперкат. Одбројавање, ценим, неће бити потребно.

Коментари (17)

Одговорите

17 коментара

  1. Миленко Суботић

    Јовице Кртинићу крајње неморално што употребисте термин рахметли за Јована Деретића. Човјек није жив и не може да се брани. Ко је и колико ближе или даље историској истини то је сасви друго питање. Имао си прилике 9 година да изазовеш на дуел дотичног. Прозивати неког на овакав начин је срамно.

    • Јовица Кртинић

      Миленко Суботићу, нек си ми само ти жив и здрав.

      • Балканац

        Оно што су Шаргић и Митић одавно схватили и документовали огромним бројем доказа и историјских записа то је да је хаплогрупа I1 као и I2a аутохтона староседелачка генетика,најстарије хаплогрупе Балкана.Њима је потпуно јасно даје сва I1 хаплогрупа на Балкану управо Балканског порекла док је један део исте учествовао иу генези Германа на Северу Европе.И нико не може да схвати докле Српски ДНК пројекат мисли да убеђује Србе да је I1 и I2a Германског порекла,па тако испада да желите да кажете да је скоро 40посто Српске Генетике уствари ,,Словенизовани Германи,,.А Шаргић и Митић су веома давно схватили да је I1 генетика код Срба аутохтона,стара неколико хиљада година,само је вама изгледа много драже да своју хаплогрупу повезује те искључиво са Норманима.Али видите и сами да вас нови резултати нових тестираних широм Балкана сваког дана демантују.Срамота је што намећете Германизацију наше генетике.

        • Јовица Кртинић

          Уважена господа Шаргић и Митић се у генетичку генеалогију и хаплогрупе разумеју таман колико и Ви, Балканче, дакле – нимало. Све што се зна о генетичким хаплогрупама и њиховом уделу код Срба зна се захваљујући Српском ДНК пројекту и десетогодишњем прегнућу честитих Срба окупљених око нашег подухвата. Имајте бар толико на уму пре него што следећи пут покушате да зашиљите плајваз. Овај покушај Вам је био неуспешан, тј. плајвајз је остао наскроз туп. Али, с обзиром да слутим да је то недостижан подухват за Вас, остављам Вас да уживате у бајкама Ш&Ш шаренолажића.

        • Србин

          Једини ко намеће германизацију наше генетике јесу управо Шаргић, Митић, а и ви. Довољно је погледати вам име овде – Балканац, нема Србин. У томе је и суштина њихових “радова” који не да нису документовани, већ немају благе везе не са методологијом која се користи у генеалогији, већ и са историјом као науком, што је посебно тужно код Митића.
          Са друге стране, пример колико се не разумете јесте управо ово “Српски ДНК пројекат мисли да убеђује Србе да је I1 и I2a Германског порекла”. Да сте сели и прочитали један једини чланак на овом порталу, видели би да се I2a највећим делом код Срба сматра управо словенском генетиком.
          Али, срећом ће наука ипак сахранити псеудонауку. Само ми остаје интересантно, која је ипак била њена сврха и зашто све ваше тезе најчешће долазе из једне суседне земље…

    • marjan

      rahmetli – kod naše braće bošnjaka znači pokojni .
      u čemu je problem

  2. србин овдашњи

    Срамота је да неко ко је сишао с планине у НДХ, попут ове Јовице Кртинић, бивше новинарке “угледног” ЦОУРРИЕР-а, дође у Србију и нама приповеда о нашем пореклу. Тај мургави би требало да се врати на своје брдето и да се коље с усташама од којих је побегао, а не да нама домороцима објашњава одакле смо и од кога потичемо, а поготово да не вређа теоретичаре који су настојали да осветле сегменте НАШЕ прошлости. У најмању руку, нисмо црнпурасти ни заклани, као та(ј) Кртинић(ка) избусне. Збогом сајту до којег сам доскора држао за веродостојан извор информација. Сада сте се најзад сами разобличили – чији сте и за кога радите. Заиста сте ми се згадили.
    Вратите се одакле су вас поплаве донеле овамо – не морамо да вас трпимо тако мусаве и лажољубиве, који сте нашли за сходно да вређате честите трагаоце за запретеним историјским чињеницама, уместо да се обрушавате на доказане кривотворитеље историјских факата. Да не радите за своје спонсоре, не бисте осуђивали честитог Јована И. Деретића, него своје саплеменике, нпр. НикОлу СмАрџића и осталу таршипску браћу. Стидим се што живим с таквим изродима у својој Србији.
    Са гнушањем, Александар Гордић, Србин овдашњи (а не тамошњи, из ЦГ/НДХ/БиХ)

    • Јовица Кртинић

      Надам се само да сте се лажним презименом потписали тј. да не брукате честито братство Гордића. У том роду, добро ми је знано, не деле српску браћу ко су и одакле су, а још мање се овако поганим речима служе. А свака реч што је написасте сведочи да Вам је душа оболела и да је затрована. Волео бих да се ту нађе лека, али бојим се да је отров узнапредовао…

    • Sava

      Na kojim si ti drogama Gordiću? Sram te bilo šta pišeš o Srbima iz Krajine i CG. Otkud tolika mržnja?

    • Драган Дунђеровић

      Поѕдрав

      Страхота је прочитати овај текст- Многи од нас имају супротна мишљења а то је и природно , јер нисмо сви истих година,истог животног искуства,обраѕовања, итд.итд.итд

      Казати овако нешто за браћу Крајишнике је више него ,рекао бих НЕСВЈЕСНО .Можда је ово најбоља ријеч у овој ситуацији .

      Треба сјетити се и поменути Гаврила Принципа , нашег драгог крајишника . И прије неко било шта напише у будућности , требало би прво да се сјети ПРИНЦИПА .

      Сјетите се ПРИНЦИПА и дјела његова

      Бог с вама браћо

  3. Jovo

    Jel može neko meni da objasni šta se dešava i čemu ova svađa između SDNKP i ovih youtubera? Šta je tačno problem, ako može neko da mi da tl;dr.

  4. Бобан Бајчетић

    Генетичка истраживања су дефинитивно потврдила оно што су наши најеминентнији историчари и археолози тврдили у претходних стотину и више година, и истовремено разбила у парампарчад практично све имбецилне теорије које су заступали Јован Деретић и остали шарлатани. Свако ко тврди да су Срби некакви староседеоци и да није било сеобе Словена је или: а) морална наказа/сплачина која искоришћава малоумнике ради финасијске добити (Шарић, Шаргић и сл.) или б) малоумник/нервни болесник (какви су нпр. горепотписани Миленко Суботић, Балканац и Александар Гордић). Ни са једнима ни са другима никаква аргументована дискусија није могућа, те треба оставити да се њима позабаве одговарајуће институције, овим првима полиција и судство, а овим другима психијатријске установе.

    Што се тиче поменутог квази-научника, самозваног академика, борца против паранауке, гуруа и витеза темплара Ж. Вељковића, довољно је видети да је исти написао текст под називом “Древни Срб(љ)и и други народи у Ведама”, где тврди да су Срби пореклом из Индије. Дакле, тврди исто што и покојни Јован Деретић, а представља себе некаквим борцем против паранауке. Истовремено, научнике са најбољих светских универзитета, попут Дејвида Рајха са Харварда и Јоханеса Крауса са универзитета Макс Планк, који се баве генетичким истраживањима данашњих и изумрлих популација, и чији радови се објављују у најпрестижнијим светским научним часописима (Nature, Science итд.) сматра паранаучницима. А једини аргумент му је то да је Руска академија наука некада давно прогласила идеје и теорије Анатолија Кљосова паранауком (што и јесте тачно). Дакле, као када бисмо историју прогласили паранауком због идеја и теорија псеудоисторичара Јована Деретића. Вероватно је самозвани научни радник Ж. Вељковић свестан да би се и дете из вртића постидело оваквог “аргумента”, али то је буквално једино на шта може да се позове у својој шизофреној борби против једне егзактне научне диспиплине каква је популациона генетика.

  5. analiticar

    A šta da ti pricam moj Jovo…naša posla…Ukratko,ovi “youtuberi” su ona prica da su srbi odje odvajkada.Ekipa oko Porekla koristeci rezultate testiranih dokazuje da je bilo seobe slovena tj. Srba na balkan u 7.v. i drze se Porfirogenita kao pijan plota….
    Ovi Autohtonisti oce da je haplogrupa I2 najstarija grupa,da je nastala na balkanu i da se odavde sirila.Da je to haplogrupa Ilira ,Tracana,Dacana,Dardanaca…A cini mi se da je na ovu njihovu pricu znatno uticalo saznanje da su i sami ista ta I2 grupa.Predpostavljam da su kojim slucajem bili E haplogrupa da bi obrnuli pricu na racun E grupe,kao npr. ono sto prica Miroljub Petrovic za svoju E haplogrupu…Ovi “youtuberi” imaju dosta pitku pricu,prijemcivu,vidi se da su inteligentni ljudi i obrazovani pa mi je veoma cudno da ne mogu da shvate (prije ce biti da nece iz nekog razloga!?) da je haplogrupa I2 dinarik relativno mlada ,da je veća frekfencija i raznovrsnost I2 grupe na tromedji Poljske,Bjelorusije i Ukraine itd…U prici “autohtonista” ima dosta zanimljivih stvari,npr. veza toponima balkana i “slovenskog svijeta” i mnogih drugih , ali kad udju u pricu o haplogrupama devalviraju tu pricu…
    Koliko sam ja mogao da povezem dalje ide ovako…U prvoj epizodi Autohtonisti napadaju ove iz Porekla ,pogotovo Krtinica ,da rade protiv srpskih interesa,da su domaci izdajnici ,da su becko-berlinska skola itd.(dok u isto vrijeme koriste rezultate istrazivanja istih ovih) ,ovi se jedno vrijeme brane cutanjem…ovi dalje napadaju ,a ovi pocinju onako stidno da se brane sa kojom izjavom…i tako dok izgleda nije Krtinicu dojadilo i malo jace isprozivao Šarica i Šargica…Sad su se ovi udruzili i dodatno “pojacali” i zajednickim snagama napali na Krtinica…
    To ti je bilo u zadnjoj epizodi ,cekamo sta ce dalje biti…

  6. Slobodan

    Мислим, искрено, г. Кртинићу да не треба трошити пера на све ове активисте и припаднике разних секти. Било какво дискутовање са њима нас само њима и примиче.
    Баналност њихових ставова је уједно и најбољи одговор на њих….

    • Марко Гајић

      Управо тако. Да су се историчари замајавали овим аутохтонистима и псеудоисторичарима, романтичарима, не би имали времена за посвећивање својој професији и ономе чему су посветили живот и рад. Свакако је битније да се гура истина и права прича, а на народу је да свако појединачно бира оно за шта мисли да је исправно, а ту до изражаја долази и мудрост и интелигенција. Не кажем да треба сасећи друге теорије у корену и не обазирати се а њих, али ако то раде шарлатани на начин који је тако питак и привлачан народу онда је проблем. За дотичне би боље било да су писали романе.

      • Србин

        @Марко Гајић
        Напротив, да су се историчари и читава наука бавили овиме на време, данас не би имали готово хиљаде Срба који преносе изворе који су били најобичнија ватиканска пропаганда, док истовремено оптужују друге за то, и уз то нападају Српску православну цркву (и након литија у Црној Гори), или Вука Караџића али не као Хаџић, већ као најокорелији Хрвати и слично…
        У свим земљама где је наука развијена, постоји и њен сегмент који се зове “популаризација науке”. Та једноставна ствар служи да спречи разне шарлатане, злонамерне људе и секташе да “отму” јавни простор и почну да “просипају” своје “генијалне” теорије…