Stablo haplogrupe E-Y37092

11. maj 2022.

komentara: 4

Haplogrupa E-Y37092 je jedna od podgrana haplogrupe E-V13. Pretpostavlja se da je nastala prije oko 4000 godina, u periodu bronzanog doba. Dosad su otkrivene četiri podgrane ove haplogrupe, imenovane po mutacijama BY34236, Y126722, Y159845 i BY14160. Jedino se grana E-BY14160 nešto više razgranavala tokom bronzanog i gvozdenog doba. Ostale grane kao da su tokom istog perioda prolazile kroz populaciono usko grlo. Nosilaca mutacije Y37092 ima u gotovo svim dijelovima Evrope i među potpuno različitim populacijama- Grcima, Srbima, Albancima, Makedoncima, Italijanima, Nijemcima, Šveđanima, Francuzima, Arapima, Druzima, Englezima, Špancima, Ukrajincima, pa i među Amišima u sjevernoj Americi. Među testiranima na Balkanu su prisutna tri od četiri inicijalna ogranka ove haplogrupe pa se može zaključiti da E-Y37092 na Balkanu ima povećanu raznovrsnost. Sa druge strane dva vremenski udaljena ogranka ove haplogrupe pronađena su i među testiranima porijeklom sa područja južne Švedske. Ovakva geografska disperzivnost i raznovrsnost ukazuje da je u periodu nastanka E-Y37092 u bronzanom dobu, populacija koja je nosila ovu mutaciju, bila dio kulture koja je mogla da poveže ovako udaljene prostore Balkana i Skandinavije. Jednu takvu vrstu sinteze posjedovala je bronzanodopska Unjetička kultura, preko koje su se ostvarivale veze na relaciji Mediteran-Baltik. Moguće da je i mutacija Y37092 nastala u okviru ove kulture, ili susjednih kultura koje su gravitirale istoj. Nove ratničke elite, karakteristične za taj period, mogle su svojom pokretljivošću uticati na širenje pojedinih ogranaka ove haplogrupe.

Među Srbima se danas javljaju dvije davno razdvojene grane haplogrupe E-Y37092. Interesantno je da se obe ove grane javljaju kod testiranih porijeklom iz raško-zetske zone. Grana E-Y126722 je prisutna na području Brda kod roda Vasojevića i roda moračkih starinaca Tomića, dok je grana E-BY14160>Y167794 zastupljena kod roda Rajovića, porijeklom iz Žunjevića kod Novog Pazara. Neki pripadnici ovih rodova su još od srednjeg vijeka migrirali na sjever i zapad, pa haplogrupu E-Y126722 nalazimo solidno zastupljenu i na području Krajine, ali i u drugim srpskim etnografskim zonama.

Za puni prikaz otvorite link stabla u novom prozoru.

Objašnjenja uz stablo: https://www.poreklo.rs/2021/12/01/filogenetska-stabla-haplogrupa-uvod-i-objasnjenje/

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Znao.sam.svoju.grupu.pre.testa

    Ako je E-Y126722 srodan sa Rajovicima, kao sto vidimo da jeste a razdvojili se se pre 4000 godina , znaci da su bili sve vreme nekako zajedno I da su svi Srbi . Koliko ja shvatam nema E-Y126722 koji nisu Srbi . Ako uzmemo da je E37092 unjeticka kultura od koje su se razdvojile ove dve grane a znamo da je ta kultura rasprostanjena svuda po slovenskom govornom podrucju , od balkana do švedske . To znaci da su preci Vasojevica , mozda , zapravo prvi srbi koji su ziveli na relaciji , Rim-iznad Rima, znaci iznad Dunava . Ako su se oni mesali I bratimili sa drugim slobodnim ljudima I slovenskim plemenima I vracali nazad I ziveli na toj relaciji celom duzinom postojanja Rima , oni su onda bili “slovenska plemena” koja su se doselila , a zapravo samo vratili svi zajedno nazad na svoju teritoriju koju vise ne uzurpira Rim posle 2000 godina zivota na relaciji , medju kojima je berovatno bilo decenija mira, decenija torture ,vek Mira, vek torture zavisno od imperatora . Za usko grlo postoji mogucnost da su u nekom trenutku a mozda I vise puta pobijene Cele porodice tokom milenijuma zivota

  2. Mikica Lazović

    Siniša,
    Tabele su toliko sitne da se teško naziru slova i brojevi u njima. Bilo bi dobro ako bi ste nekako mogli da promenite formu tabela, kako bi bile čitkije. Zahvaljujem vam na članku.

    • Siniša Jerković

      Mikice, sam format portala ima ograničenja, a sa druge strane stablo je takvo kakvo je sa puno grana i SNP-ova. Međutim, stablo možete vidjeti u punoj veličini ukoliko kliknete lijevim mišem na prikaz stabla i izbarete opciju “Otvori link na novoj kartici” ili “Otvori link u novom prozoru”. Na isti način možete i sačuvati stablo kod sebe na računaru, ako izaberete opciju “Sačuvaj link kao…” Ovdje je bitno da puni prikaz stabla dobijate ako pratite opciju za “link” ,a ne za opciju “slike”.

      • Mikica Lazović

        Eto Siniša,pored posla kojim se bavite morate i informatički da opismenjujete polupismenog.Hvala vam sve sam lepo video.Srdačan pozdrav.