Стабло хаплогрупе E-Y37092

Хаплогрупа E-Y37092 је једна од подграна хаплогрупе E-V13. Претпоставља се да је настала прије око 4000 година, у периоду бронзаног доба. Досад су откривене четири подгране ове хаплогрупе, именоване по мутацијама BY34236, Y126722, Y159845 и BY14160. Једино се грана Е-BY14160 нешто више разгранавала током бронзаног и гвозденог доба. Остале гране као да су током истог периода пролазиле кроз популационо уско грло. Носилаца мутације Y37092 има у готово свим дијеловима Европе и међу потпуно различитим популацијама- Грцима, Србима, Албанцима, Македонцима, Италијанима, Нијемцима, Швеђанима, Французима, Арапима, Друзима, Енглезима, Шпанцима, Украјинцима, па и међу Амишима у сјеверној Америци. Међу тестиранима на Балкану су присутна три од четири иницијална огранка ове хаплогрупе па се може закључити да E-Y37092 на Балкану има повећану разноврсност. Са друге стране два временски удаљена огранка ове хаплогрупе пронађена су и међу тестиранима поријеклом са подручја јужне Шведске. Оваква географска дисперзивност и разноврсност указује да је у периоду настанка E-Y37092 у бронзаном добу, популација која је носила ову мутацију, била дио културе која је могла да повеже овако удаљене просторе Балкана и Скандинавије. Једну такву врсту синтезе посједовала је бронзанодопска Уњетичка култура, преко које су се остваривале везе на релацији Медитеран-Балтик. Могуће да је и мутација Y37092 настала у оквиру ове културе, или сусједних култура које су гравитирале истој. Нове ратничке елите, карактеристичне за тај период, могле су својом покретљивошћу утицати на ширење појединих огранака ове хаплогрупе.

Међу Србима се данас јављају двије давно раздвојене гране хаплогрупе E-Y37092. Интересантно је да се обе ове гране јављају код тестираних поријеклом из рашко-зетске зоне. Грана Е-Y126722 је присутна на подручју Брда код рода Васојевића и рода морачких старинаца Томића, док је грана Е-BY14160>Y167794 заступљена код рода Рајовића, поријеклом из Жуњевића код Новог Пазара. Неки припадници ових родова су још од средњег вијека мигрирали на сјевер и запад, па хаплогрупу Е-Y126722 налазимо солидно заступљену и на подручју Крајине, али и у другим српским етнографским зонама.

За пуни приказ отворите линк стабла у новом прозору.

Објашњења уз стабло: https://www.poreklo.rs/2021/12/01/filogenetska-stabla-haplogrupa-uvod-i-objasnjenje/

Наредни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Znao.sam.svoju.grupu.pre.testa

    Ako je E-Y126722 srodan sa Rajovicima, kao sto vidimo da jeste a razdvojili se se pre 4000 godina , znaci da su bili sve vreme nekako zajedno I da su svi Srbi . Koliko ja shvatam nema E-Y126722 koji nisu Srbi . Ako uzmemo da je E37092 unjeticka kultura od koje su se razdvojile ove dve grane a znamo da je ta kultura rasprostanjena svuda po slovenskom govornom podrucju , od balkana do švedske . To znaci da su preci Vasojevica , mozda , zapravo prvi srbi koji su ziveli na relaciji , Rim-iznad Rima, znaci iznad Dunava . Ako su se oni mesali I bratimili sa drugim slobodnim ljudima I slovenskim plemenima I vracali nazad I ziveli na toj relaciji celom duzinom postojanja Rima , oni su onda bili “slovenska plemena” koja su se doselila , a zapravo samo vratili svi zajedno nazad na svoju teritoriju koju vise ne uzurpira Rim posle 2000 godina zivota na relaciji , medju kojima je berovatno bilo decenija mira, decenija torture ,vek Mira, vek torture zavisno od imperatora . Za usko grlo postoji mogucnost da su u nekom trenutku a mozda I vise puta pobijene Cele porodice tokom milenijuma zivota

  2. Микица Лазовић

    Синиша,
    Табеле су толико ситне да се тешко назиру слова и бројеви у њима. Било би добро ако би сте некако могли да промените форму табела, како би биле читкије. Захваљујем вам на чланку.

    • Синиша Јерковић

      Микице, сам формат портала има ограничења, а са друге стране стабло је такво какво је са пуно грана и SNP-ова. Међутим, стабло можете видјети у пуној величини уколико кликнете лијевим мишем на приказ стабла и избарете опцију “Отвори линк на новој картици” или “Отвори линк у новом прозору”. На исти начин можете и сачувати стабло код себе на рачунару, ако изаберете опцију “Сачувај линк као…” Овдје је битно да пуни приказ стабла добијате ако пратите опцију за “линк” ,а не за опцију “слике”.

      • Микица Лазовић

        Ето Синиша,поред посла којим се бавите морате и информатички да описмењујете полуписменог.Хвала вам све сам лепо видео.Срдачан поздрав.