Poreklo glumice Danice Daše Ćurčić

27. februar 2022.

komentara: 0

FOTO: https://www.facebook.com/danica.curcic

ROĐENA: U Beogradu, 27. avgusta 1985. godine

RODITELJI: Otac Mihajlo (Drača, 1941 – Kopenhagen, 2021), diplomirani pravnik i nekadašnji novinar Radio Beograda. Majka Vesna (Beograd, 1955) devojačko prezime Bjelica, književnica (autor knjige Maštolet i ostale umočvorije : za male i velike), dobitnica nagrade “Mihailo Ćupović”, koju dodeljuje Udruženje književnika Srbije.

KRSNA SLAVA: Sv. Nikola (Ćurčići).

POREKLO PO OCU: Ćurčići su iz Drače kod Kragujevca. Deda Miroslav (1910-1995), pradeda Mihajlo (1885-1968)/prababa Zorka (1885-1956), čukundeda Lazar/čukunbaba Ranđija, čukun čukundeda Milan (r. 1827)/čukun čukunbaba Ljubica. Prema predanju, Ćurčići su u Draču došli iz Kolašina, tokom velike seobe 1690. godine. Spadaju među četiri najstarije porodice u selu. Prema aračkim tefterima za 1823. godinu bilo je svega dve porodice Ćurčića, da bi 1833. bile popisane tri. Po popisu iz 1863. godine, u Drači je bilo sedam porodica Ćurčića.

Očeva majka se zvala Danica Dana (dev. Čolović). Njen otac je bio Milisav (1883-1981), od oca Miloja i majke Stanije (dev. Todorčević) iz sela Mala Vrbica. Milisav je bio najstariji od petorice braće – Vojislava, Milosava (bio geolog, asistent Milutina Milankovića, a kasnije i profesor), Vladislava i Vladimira. Rodonačelnik Čolovića je Milosav Radovanović Čole.

POREKLO PO MAJCI: Odeljak u pripremi.

Milisav Čolović. Izvor: https://www.facebook.com/kucacolovicahouseofcolovic/photos

RATNA PRIČA: Daničin pradeda Milisav Čolović učestvovao je u Prvom i Drugom balkanskom ratu i u Prvom svetskom ratu. Učesnik je bitaka na Ceru i Kolubari. Milisav je po vojnoj formaciji bio u 1. eskadronu, 3. konjičkog puka, konjičke divizije, kao redov. Uspeo je da pređe Albaniju, našao se na Krfu, gde se oporavio i posle tri-četiri meseca upućen je na Solunski front. Ovde je sa ostalom srpskom vojskom bio do 1918. godine, sve do konačnog proboja Solunskog fronta. Milisav se sa svojom konjicom, odnosno vojnom jedinicom, na kraju našao čak u Temišvaru. Po okončanju rata, demobilisan je i vratio se kući u Malu Vrbicu. Nosilac je Albanske spomenice, Karađorđeve zvezde, ordena Miloš Obilić za hrabrost i brojnih drugih odlikovanja. Posle rata bio jedan od najboljih strelaca – pet puta prvak Jugoslavije u streljaštvu i osvajač drugog mesta na prvenstvu Evrope u Pragu 1928. godine.

PORODICA: Danica ima tri godine mlađeg brata Ognjena, koji je takođe glumac, ali i reditelj i muzičar – vođa Balkan orkestra “Tako lako”.

BIOGRAFIJA: Diplomirala je na Međunarodnoj školi za fizičko pozorište Del’ Arte i na Danskoj školi scenskih umetnosti 2012. godine, a od tada je učestvovala u nekoliko danskih i stranih filmskih, TV i pozorišnih ostvarenja, kao što su Ubice fazana (2014), Tiho srce (2014), Lulu (2012), Romeo i Julija (2014) i Čovek od kestena (2021). Za svoje uloge dobila je brojne nagrade i nominacije, kao što su Bodil i Robert nagrade za najbolju glumicu i najbolju sporednu glumicu. Prvu ulogu u Srbiji ostvarila u filmu Dušana Milića Mrak 2022. godine.

IZVORI:

1. Petar J. Marković i saradnici, Drača, selo u Šumadiji, Biblioteka “Hronike sela”, knjiga 50, SANU, Beograd, 1997, str. 497-503.
2. srpskadijaspora.info
3. audioifotoarhiv.com
4. houseofcolovic.com
5. facebook.com/kucacolovicahouseofcolovic
6. topsrbija.com
7. Digitalni repozitorijum Istorijskog arhiva Beograda
8. sr.cobiss.net

Flag Counter

Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.