Порекло глумице Данице Даше Ћурчић

27. фебруар 2022.

коментара: 0

ФОТО: https://www.facebook.com/danica.curcic

РОЂЕНА: У Београду, 27. августа 1985. године

РОДИТЕЉИ: Отац Михајло (Драча, 1941 – Копенхаген, 2021), дипломирани правник и некадашњи новинар Радио Београда. Мајка Весна (Београд, 1955) девојачко презиме Бјелица, књижевница (аутор књиге Маштолет и остале умочворије : за мале и велике), добитница награде “Михаило Ћуповић”, коју додељује Удружење књижевника Србије.

КРСНА СЛАВА: Св. Никола (Ћурчићи).

ПОРЕКЛО ПО ОЦУ: Ћурчићи су из Драче код Крагујевца. Деда Мирослав (1910-1995), прадеда Михајло (1885-1968)/прабаба Зорка (1885-1956), чукундеда Лазар/чукунбаба Ранђија, чукун чукундеда Милан (р. 1827)/чукун чукунбаба Љубица. Према предању, Ћурчићи су у Драчу дошли из Колашина, током велике сеобе 1690. године. Спадају међу четири најстарије породице у селу. Према арачким тефтерима за 1823. годину било је свега две породице Ћурчића, да би 1833. биле пописане три. По попису из 1863. године, у Драчи је било седам породица Ћурчића.

Очева мајка се звала Даница Дана (дев. Чоловић). Њен отац је био Милисав (1883-1981), од оца Милоја и мајке Станије (дев. Тодорчевић) из села Мала Врбица. Милисав је био најстарији од петорице браће – Војислава, Милосава (био геолог, асистент Милутина Миланковића, а касније и професор), Владислава и Владимира. Родоначелник Чоловића је Милосав Радовановић Чоле.

ПОРЕКЛО ПО МАЈЦИ: Одељак у припреми.

Милисав Чоловић. Извор: https://www.facebook.com/kucacolovicahouseofcolovic/photos

РАТНА ПРИЧА: Даничин прадеда Милисав Чоловић учествовао је у Првом и Другом балканском рату и у Првом светском рату. Учесник је битака на Церу и Kолубари. Милисав је по војној формацији био у 1. ескадрону, 3. коњичког пука, коњичке дивизије, као редов. Успео је да пређе Албанију, нашао се на Kрфу, где се опоравио и после три-четири месеца упућен је на Солунски фронт. Овде је са осталом српском војском био до 1918. године, све до коначног пробоја Солунског фронта. Милисав се са својом коњицом, односно војном јединицом, на крају нашао чак у Темишвару. По окончању рата, демобилисан је и вратио се кући у Малу Врбицу. Носилац је Албанске споменице, Kарађорђеве звезде, ордена Милош Обилић за храброст и бројних других одликовања. После рата био један од најбољих стрелаца – пет пута првак Југославије у стрељаштву и освајач другог места на првенству Европе у Прагу 1928. године.

ПОРОДИЦА: Даница има три године млађег брата Огњена, који је такође глумац, али и редитељ и музичар – вођа Балкан оркестра “Тако лако”.

БИОГРАФИЈА: Дипломирала је на Међународној школи за физичко позориште Дел’ Арте и на Данској школи сценских уметности 2012. године, а од тада је учествовала у неколико данских и страних филмских, ТВ и позоришних остварења, као што су Убице фазана (2014), Тихо срце (2014), Лулу (2012), Ромео и Јулија (2014) и Човек од кестена (2021). За своје улоге добила је бројне награде и номинације, као што су Бодил и Роберт награде за најбољу глумицу и најбољу споредну глумицу. Прву улогу у Србији остварила у филму Душана Милића Мрак 2022. године.

ИЗВОРИ:

1. Петар Ј. Марковић и сарадници, Драча, село у Шумадији, Библиотека “Хронике села”, књига 50, САНУ, Београд, 1997, стр. 497-503.
2. srpskadijaspora.info
3. audioifotoarhiv.com
4. houseofcolovic.com
5. facebook.com/kucacolovicahouseofcolovic
6. topsrbija.com
7. Дигитални репозиторијум Историјског архива Београда
8. sr.cobiss.net

Flag Counter

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.