Poreklo prezimena, sela Batkovići (Nevesinje) i Kašići (Konjic)

16. januar 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Batkovići (Nevesinje) i Kašići (Konjic) – Hercegovina. Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela, vode i zemlje.

Oba su naselja na južnoj strani od Vodenog Dola za 1 do 1/2 km. vazdušne linije. Batkovići su pod prisojem Pavčeve Gradine, a Kašići su takođe u prisoju Jančeve Glavice.

Vodu piju iz četiri čatrnje od kojih su u Batkovićima tri a u Kašićima jedna.

Naselja su oskudna u oraćoj zemlji, svaki seljak radi zemlju i u Popovskom Polju, gdje su kupovali iza okupacije. Ispaše se pružaju svud okolo naselja, a najviše u južnu stranu. Svi su pašnjaci izdijeljeni na porodice, i svaki je dio zidom ograđen. U Batkovićima ima 3 kuće, a Kašićima je samo 1 kuća.

Starine.

Na mjestu zvanom Čajteši, na ivici polja, bilo je neko staro naselje, ali se o njemu ništa ne priča. U Kašićima ima tragova 0d ranijeg naselja a ima i jedna stara čatrnja. Na Pavčevoj Gradini ima ostataka široke duvarine.

Rodovi.

O najranijem početku ovih sela ne zna se ništa. Priča se da su Vodeni Do, Batkovići i Kašići negda pripadali Gaštanovoj porodici, koja kao da je živjela u Orašju, zbog toga neki sva tri ova naselja zovu Gaštanovina. Iza toga u devetnaestom stoljeću u Kašićima su se izmijenile ove porodice:

-Prce, Pavac, Bender, Vujinović, pa opet Pavac, pa Bukvić i najzad iza okupacije Kašiće je kupio:

-Vuletić s Pećine kod Trebimlja iz Popova i tu se naselio.

-Pavci su iz Velje Međe u Popovu odakle im je predak doselio na Batkoviće kao čivčija nazad 140 godina.

-Pijević je iz Turkovića u Popovu došao prije 40 godina.

IZVOR: Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.