Порекло презимена, селa Батковићи (Невесиње) и Кашићи (Коњиц)

16. јануар 2022.

коментара: 0

Порекло становништва насеља Батковићи (Невесиње) и Кашићи (Коњиц) – Херцеговина. Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографске студије“ у издању “НОВА КЊИГА ВИДОСЛОВ”. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села, воде и земље.

Оба су насеља на јужној страни од Воденог Дола за 1 до 1/2 км. ваздушне линије. Батковићи су под присојем Павчеве Градине, а Кашићи су такође у присоју Јанчеве Главице.

Воду пију из четири чатрње од којих су у Батковићима три а у Кашићима једна.

Насеља су оскудна у ораћој земљи, сваки сељак ради земљу и у Поповском Пољу, гдје су куповали иза окупације. Испаше се пружају свуд около насеља, а највише у јужну страну. Сви су пашњаци издијељени на породице, и сваки је дио зидом ограђен. У Батковићима има 3 куће, а Кашићима је само 1 кућа.

Старине.

На мјесту званом Чајтеши, на ивици поља, било је неко старо насеље, али се о њему ништа не прича. У Кашићима има трагова 0д ранијег насеља а има и једна стара чатрња. На Павчевој Градини има остатака широке дуварине.

Родови.

О најранијем почетку ових села не зна се ништа. Прича се да су Водени До, Батковићи и Кашићи негда припадали Гаштановој породици, која као да је живјела у Орашју, због тога неки сва три ова насеља зову Гаштановина. Иза тога у деветнаестом стољећу у Кашићима су се измијениле ове породице:

-Прце, Павац, Бендер, Вујиновић, па опет Павац, па Буквић и најзад иза окупације Кашиће је купио:

-Вулетић с Пећине код Требимља из Попова и ту се населио.

-Павци су из Веље Међе у Попову одакле им је предак доселио на Батковиће као чивчија назад 140 година.

-Пијевић је из Турковића у Попову дошао прије 40 година.

ИЗВОР: Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографске студије“ у издању “НОВА КЊИГА ВИДОСЛОВ”. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.