Poreklo prezimena, selo Lastva (Trebinje)

13. januar 2022.

komentara: 1

Poreklo stanovništva naselja Lastva, opština Trebinje – Hercegovina. Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela, vode i zemlje.

Jugoistočno od Elezovića za 2 km. vazdušne linije, na prevoju Konjskom, a pri jugozapadnoj strani Krčumajaka.

Seljaci piju kišnicu iz pet čatrnja koje se zovu: Mala i Velika Čatrnja, Lokvica i na Konjskom Čatrnja.

Radne zemlje u selu imade malo, ima je i u Popovskom Polju, i to, neki su kupovali, a drugi rade i tuđu kao priorci (prisijači). Ispaša ima prilično, i one se pružaju svud okolo naselja, i one su izdijeljene u privatna imanja, gdje je svak svoj dio ogradio zidom. Podjela je izvršena još prije okupacije.

Tip sela, rodovi, ime sela i starine..

Osim dvije kuće koje su se izdvojile do 200 m, sve druge stoje u čoporu i bez reda. Ima svega 9 kuća.

Tu žive:

-Vilići 4 k.,

-Grgići 3 k.,

-Vodenac 1 k.,

-Garaljević 1 k.

Ime Lastva narod dovodi od prirodnog položaja, jer prevoj Konjsko ima izgled lastve.

Na Konjskom kraj starog puta imaju nekolike grčke grobnice i među njima jedan stećak sa natpisom. U samom grčkom groblju u vrijeme tursko-mletačkog rata bio je nekakav šanac, i danas mu se poznaje trag i zovu ga Meteriz. Na Maloj Gradini, istočno više sela, priča se da ima zida u sušicu. Kad je najprije početo naselje ne može se saznati, ali kad je zajednički predak današnjeg stanovništva (vjerojatno u 17. vijeku) odnekle doselio, veli se da tada nije bilo na ovom mjestu nikakva naselja. Ali natpis na grobnici spominje Brankoviće, o kojima seljaci ne znaju ništa.

IZVOR: Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Spaja1978

    Da li je autor siguran da je ovo o Lastvi kod Trebinja?