Порекло презимена, село Ластва (Требиње)

13. јануар 2022.

коментара: 1

Порекло становништва насеља Ластва, општина Требиње – Херцеговина. Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографске студије“ у издању “НОВА КЊИГА ВИДОСЛОВ”. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села, воде и земље.

Југоисточно од Елезовића за 2 км. ваздушне линије, на превоју Коњском, а при југозападној страни Крчумајака.

Сељаци пију кишницу из пет чатрња које се зову: Мала и Велика Чатрња, Локвица и на Коњском Чатрња.

Радне земље у селу имаде мало, има је и у Поповском Пољу, и то, неки су куповали, а други раде и туђу као приорци (присијачи). Испаша има прилично, и оне се пружају свуд около насеља, и оне су издијељене у приватна имања, гдје је свак свој дио оградио зидом. Подјела је извршена још прије окупације.

Тип села, родови, име села и старине..

Осим двије куће које су се издвојиле до 200 м, све друге стоје у чопору и без реда. Има свега 9 кућа.

Ту живе:

-Вилићи 4 к.,

-Гргићи 3 к.,

-Воденац 1 к.,

-Гараљевић 1 к.

Име Ластва народ доводи од природног положаја, јер превој Коњско има изглед ластве.

На Коњском крај старог пута имају неколике грчке гробнице и међу њима један стећак са натписом. У самом грчком гробљу у вријеме турско-млетачког рата био је некакав шанац, и данас му се познаје траг и зову га Метериз. На Малој Градини, источно више села, прича се да има зида у сушицу. Кад је најприје почето насеље не може се сазнати, али кад је заједнички предак данашњег становништва (вјеројатно у 17. вијеку) однекле доселио, вели се да тада није било на овом мјесту никаква насеља. Али натпис на гробници спомиње Бранковиће, о којима сељаци не знају ништа.

ИЗВОР: Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографске студије“ у издању “НОВА КЊИГА ВИДОСЛОВ”. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Spaja1978

    Da li je autor siguran da je ovo o Lastvi kod Trebinja?