Poreklo prezimena, selo Grabovina (Čapljina)

15. decembar 2021.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Grabovina, opština Čapljina – Hercegovina. Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografska studija“ u izdanju “Kulturno nasljeđe” izdavačke kuće “Veselin Masleša”, Sarajevo, 1991. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i tip naselja.

Selo na jugo–zapadu od Čapljine, jako razbijena tipa, na krševitoj zaravni. U selu dvadeset i dvije kuće i sedam porodica. Dio sela do Čapljine pripada čapljinskom Odsjeku a dio pripada trebižatskom. Ne zna se kako je selo postalo.

Poreklo stanovništva.

-Zurovci su starinom iz Kruševice u ljubinjskom srezu. U Rabini su imali jeseništa, a Dumoš im je bio planina. Na jeseništima se posvađaju s Turcima, ubiju jednoga pa se presele u Staru Gabelu, odatle se presele na Dretelj, a iz Dretelja u Čapljinu, a iz Čapljine u Grabovinu. Ima ih u Mostaru, a od njih su i Muslimani Zuhrići na Gubavici. Ima ih 4 kuće. Slave Jovanjdan.

-Savići su prije 40 godina došli iz Žabice u ljubinjskom srezu na zimnicu i ovdje ostali. Ima ih 2 kuće. Slave Jovanjdan. – Jelčići su Škutori iz Dalmacije. Ne zna se da li im je prag djed došao iz Krvavca ili Komina. Naselio ih je Ali–paša Rizvanbegović. Ima ih 6 kuća

-Brajkoviće je Ali–paša preselio na čitluk. Ima ih 5 kuća.

Ali–paša je preselio i:

-Dodige iz Broćna.

-Rašić je malo prije Ali–paše doselio iz Klobuka u Bekiji. Ima ih 1 kuća.

-Za Vege ne zna se odakle su. Ima ih 2 kuće.

IZVOR: Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografska studija“ u izdanju “Kulturno nasljeđe” izdavačke kuće “Veselin Masleša”, Sarajevo, 1991. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.