Poreklo glumca Milana Laneta Gutovića

25. avgust 2021.

komentara: 1

ROĐEN: Umka (Beograd) 11. avgusta 1946.

PREMINUO: Beograd, 25. avgusta 2021.

POREKLO PO OCU:  Otac Spasoje (1910-1981), rođen u selu Gornje Rudinice, Plužine, prosvetni radnik (profesor istorije i geografije).

Gutovići pripadaju plemenu Pivljani. Poreklom su Ruđići. Njima su srodni i Karabasili na Planini pivskoj, kao i Nikolići, Đikanovići i Đačići.

POREKLO PO MAJCI: Leposava (1914-1988), dev. prezime Čarapić (Ivanjica). Završila učiteljsku školu i radila kao učiteljica. Otac joj se zvao Milorad. Njena majka Mileva (1893-1982) je bila iz porodice Lukačević.

KRSNA SLAVA: Sv. Nikola

PORODICA: Sestra Bojana. Iz prvog braka ima ćerku Milicu, koja je takođe glumica. U braku sa Biljanom Knežević ima sinove Janka i Spasoja. Prema rečima njegove ćerke Milice, ima i vanbračnu ćerku Nevenu.

BIOGRAFIJA: Diplomirao 1967. na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju y Beogradu u klasi profesora Minje Dedića (sa njim u klasi bili Josif Tatić, Svetlana Bojković, Ivan Bekjarev, Đurđija Cvetić, Tanasije Uzunović). Po završetku studija započeo profesionalni angažman u Jugoslovenskom dramskom pozorištu kod Bojana Stupice. Ostvario niz velikih uloga u pozorištu, na filmu i televizijskim serijama. Prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu postao 2006. godine i tu ostao do penzionisanja 2011. godine.

 

Prijava boravka u Beogradu Lanetove majke Leposave. Stanovala u Katićevoj 2 kod stanodavca Vladana Janićijevića odakle je 29. avgusta 1943. otišla za Arilje. Izvor: Digitalni repozitorijum Istorijskog arhiva Beograda.

 

Lanetova majka Leposava (dev. Čarapić) kao učenica učiteljske škole. Objavljeno u Spomenici Društva “Kneginja Zorka” : sa izveštajem o desetogodišnjem radu Glavnog odbora i svih pododbora, Beograd, 1935, str. 137.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. kolak

    Lane Milane – HVALA TI!