Порекло глумца Милана Ланета Гутовића

25. август 2021.

коментара: 1

РОЂЕН: Умка (Београд) 11. августа 1946.

ПРЕМИНУО: Београд, 25. августа 2021.

ПОРЕКЛО ПО ОЦУ:  Отац Спасоје (1910-1981), рођен у селу Горње Рудинице, Плужине, просветни радник (професор историје и географије).

Гутовићи припадају племену Пивљани. Пореклом су Руђићи. Њима су сродни и Карабасили на Планини пивској, као и Николићи, Ђикановићи и Ђачићи.

ПОРЕКЛО ПО МАЈЦИ: Лепосава (1914-1988), дев. презиме Чарапић (Ивањица). Завршила учитељску школу и радила као учитељица. Отац јој се звао Милорад. Њена мајка Милева (1893-1982) је била из породице Лукачевић.

КРСНА СЛАВА: Св. Никола

ПОРОДИЦА: Сестра Бојана. Из првог брака има ћерку Милицу, која је такође глумица. У браку са Биљаном Кнежевић има синове Јанка и Спасоја. Према речима његове ћерке Милице, има и ванбрачну ћерку Невену.

БИОГРАФИЈА: Дипломирао 1967. на Академији за позориште, филм, радио и телевизију y Београду у класи професора Миње Дедића (са њим у класи били Јосиф Татић, Светлана Бојковић, Иван Бекјарев, Ђурђија Цветић, Танасије Узуновић). По завршетку студија започео професионални ангажман у Југословенском драмском позоришту код Бојана Ступице. Остварио низ великих улога у позоришту, на филму и телевизијским серијама. Првак драме Народног позоришта у Београду постао 2006. године и ту остао до пензионисања 2011. године.

 

Пријава боравка у Београду Ланетове мајке Лепосаве. Становала у Катићевој 2 код станодавца Владана Јанићијевића одакле је 29. августа 1943. отишла за Ариље. Извор: Дигитални репозиторијум Историјског архива Београда.

 

Ланетова мајка Лепосава (дев. Чарапић) као ученица учитељске школе. Објављено у Споменици Друштва “Кнегиња Зорка” : са извештајем о десетогодишњем раду Главног одбора и свих пододбора, Београд, 1935, стр. 137.

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. колак

    Лане Милане – ХВАЛА ТИ!