Poreklo prezimena Kavčić

14. mart 2021.

komentara: 1

Prezime Kavčić veoma je retko u Srbiji, a znatno učestalije je u Sloveniji (u varijanti Kavčič).

U selu Bukovac, na pet kilometara od Petrovaradina popisana je jedna porodica Kavčić. Tu su doseljeni iz Bosne 1985. godine.

Takođe, tokom Drugog svetskog rata, među zatvorenicima logora u Smederevskoj Palanci popisan je Dragomir Kavčić, bivši pitomac vojne škole, rođen 1. septembra 1922. u Bogovađi, srez Kolubarski, od oca Milenka i majke Petrije, rođ. Todorić. Navedeno je da Dragomir živi u selu Vlajkovac, srez Tamnavski.

U bližem okruženju zanimljivo je da je u okolici Tuzle nekad postojalo selo Kavčići. Ono se pominje u popisu Zvorničkog sandžaka iz 1513. i 1533. u nahiji Gornja Tuzla.

Prezime je prisutno na zapadu bivše Jugoslavije. U selu Dvori kod Kopra u Istri popisana je jedna porodica Kavčića, a jedna porodica se pominje i u popisu iz 1948. u selu Dalj kod Osijeka.

Takođe, interesantno je da je na ostrvu Pagu još 1409. godine popisan Prodan Kavčić.

Kad već pominjemo ove najranije pomene, negde u isto vreme, oko 1400. godine u Dubrovniku se pominje Mavrij Kavčić:

U Srbsko-dalmatinskom magazinu, koji je izlazio od 1836. pod uredništvom Teodora Petranovića, pojavila se serija članaka o zaboravljenim srpskim književnicima i pjesnicima. U članku se dalje navode Spisatelji Dubrovački koji su u 1400. cvijetali. Ističu se Đorđe (Đore) Deržić, Šiško Minčetić, Mavrij Kavčić i Nikola Dimitrijević koji su nazivani „ocevi i prvi učitelji srbskog stihotvorstva kod  Dubrovčana“…“

U knjizi Rožanstvo : zapis o pokolenjima, autor Dobrivoje Borčić govoreći o poreklu Kovčića (Rožanstvo, Nikoljdan), navodi predanje po kome su Kovčići u Rožanstvo doselili posle oslobođenja Užica, 1807. godine, iz Vraneša, a da su daljim poreklom iz okoline Nevesinja. On dalje navodi i priču Tanasija Kovčića, po kojoj se neki Kovča dolesio iz Radoine, a da je bio poreklom iz Han Pijeska. Bilo ih je četiri brata. Jedan od njih – Kovča se doselio u zaseok Utrobe (Rožanstvo). Drugi brat je otišao u Ploče. Treći brat se naselio u Banju Luku, i oni se danas prezivaju Klopčić, a četvrti brat je otišao u Sloveniju, i oni su danas Kavčići.

Kao što je napred već konstatovano prezime Kavčić je najprisutnije u Sloveniji gde se pojavljuje u velikom broju mesta, najčešće u obliku Kavčič.

Poznati:

Aleksandar Kavčić, inženjer elektrotehnike, profesor američkog  Univeziteta Karnegi Melon, osnivač fondacije „Alek Kavčić“

Franc Kavčić (1762-1828), slikar; profesor u bečkoj um. akad.; Ivan Kavčić, za narodnog heroja proglašen 1943. godine;

Vladimir Kavčić, prozni pisac;  – negde se pojavljuju kao Kavčič, a negde kao Kavčić.

 

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. poluslovenac

    Ovde ste mogli da pomenete i visokog komunističkog funkcionera Staneta Kavčiča (1919-1987), svojevremenoj premijera Slovenije, uklonjenog 1972. s tog položaja u kontekstu obračuna s liberalima. Rođen je i umro u Ljubljani.