Порекло презимена Кавчић

14. март 2021.

коментара: 1

Презиме Кавчић веома је ретко у Србији, а знатно учесталије је у Словенији (у варијанти Кавчич).

У селу Буковац, на пет километара од Петроварадина пописана је једна породица Кавчић. Ту су досељени из Босне 1985. године.

Такође, током Другог светског рата, међу затвореницима логора у Смедеревској Паланци пописан је Драгомир Кавчић, бивши питомац војне школе, рођен 1. септембра 1922. у Боговађи, срез Колубарски, од оца Миленка и мајке Петрије, рођ. Тодорић. Наведено је да Драгомир живи у селу Влајковац, срез Тамнавски.

У ближем окружењу занимљиво је да је у околици Тузле некад постојало село Кавчићи. Оно се помиње у попису Зворничког санџака из 1513. и 1533. у нахији Горња Тузла.

Презиме је присутно на западу бивше Југославије. У селу Двори код Копра у Истри пописана је једна породица Кавчића, а једна породица се помиње и у попису из 1948. у селу Даљ код Осијека.

Такође, интересантно је да је на острву Пагу још 1409. године пописан Продан Кавчић.

Кад већ помињемо ове најраније помене, негде у исто време, око 1400. године у Дубровнику се помиње Мавриј Кавчић:

У Србско-далматинском магазину, који је излазио од 1836. под уредништвом Теодора Петрановића, појавила се серија чланака о заборављеним српским књижевницима и пјесницима. У чланку се даље наводе Списатељи Дубровачки који су у 1400. цвијетали. Истичу се Ђорђе (Ђоре) Держић, Шишко Минчетић, Мавриј Кавчић и Никола Димитријевић који су називани „оцеви и први учитељи србског стихотворства код  Дубровчана“…“

У књизи Рожанство : запис о поколењима, аутор Добривоје Борчић говорећи о пореклу Ковчића (Рожанство, Никољдан), наводи предање по коме су Ковчићи у Рожанство доселили после ослобођења Ужица, 1807. године, из Вранеша, а да су даљим пореклом из околине Невесиња. Он даље наводи и причу Танасија Ковчића, по којој се неки Ковча долесио из Радоине, а да је био пореклом из Хан Пијеска. Било их је четири брата. Један од њих – Ковча се доселио у засеок Утробе (Рожанство). Други брат је отишао у Плоче. Трећи брат се населио у Бању Луку, и они се данас презивају Клопчић, а четврти брат је отишао у Словенију, и они су данас Кавчићи.

Као што је напред већ констатовано презиме Кавчић је најприсутније у Словенији где се појављује у великом броју места, најчешће у облику Кавчич.

Познати:

Александар Кавчић, инжењер електротехнике, професор америчког  Унивезитета Карнеги Мелон, оснивач фондације „Алек Кавчић“

Франц Кавчић (1762-1828), сликар; професор у бечкој ум. акад.; Иван Кавчић, за народног хероја проглашен 1943. године;

Владимир Кавчић, прозни писац;  – негде се појављују као Кавчич, а негде као Кавчић.

 

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. poluslovenac

    Овде сте могли да поменете и високог комунистичког функционера Станета Кавчича (1919-1987), својевременој премијера Словеније, уклоњеног 1972. с тог положаја у контексту обрачуна с либералима. Рођен је и умро у Љубљани.