Poreklo prezimena, sela Malin Dubrava i Vuča (Rožaje)

13. februar 2021.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Malin Dubrava i Vuča, opština Rožaje – Crna Gora. Prema knjizi dr Milisava D. Lutovca „Rožaje i Štavica – antropogeografska ispitavanja“ u izdanju Srpskog etnografskog zbornika, Beograd 1960. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Ova dva naselja su na površi između Bukovične Rijeke, Vučansnog Istoka i Ibra. Kuće su delom u suvim dolinama koje su okrenute pomenutim tokovima, a delom na bilu. U delovima su livade, a na stranama su njive zasejane ječmom, ovsom i heljdom.

Vode.

Vode su bunari (5—7 m dubine) i slabi izvori. Glavni izvori su Suljov Kladenac u Matoš Dubravi i Vrba u Vučoj.

Zemlje i šume.

U Malin Dubravi pojedini delovi hatara nose imena: Staro Selo, Markova Njiva, Nikolin Do, Radovo Brdo, Vitlače, Ihtiman Do, Zabso, Pavićevica, Razvoz, a u Vučoj: Mečkin Do, Čevrlje. Lipimansko Groblje. U sastav Malin Dubrave i Vuče ulaze i šume na stranama Bukovičke Rijeke i Vučanskog Potoka gde leti izgone stoku. Krajem šume su letnji stanovi. Ranije su imali udeo u planinama na desnoj strani Ibra. Njihove su planine bile Bogdanove, Rukatke i Bibin Do više Besnika i Baća, pa su ih prodali.

Ostali podaci o selu.

Kao što je u početku rečeno, ovo selo se sastoji iz tri grupe naselja: Malin  Dubrave, Vuče i Pripeča. Najstariji deo sela je Staro Selo u Malik Dubravi i Pripeč na levoj strani Ibra.

Groblja starog srpskog stanovningtva sa ostacima kapele zarasle u trnje vide se u Ihtiman Dolu. Osim toga, u Pripeču i na Pripečkoj Glavici takođe su stara srpska groblja. Kažu da je takvo groblje bilo i na Kršu u Vučoj.

Poreklo stanovništva.

Groblja i topografski nazivi ostaci su starijeg srpskog stanovništva. Početkom XVIII veka onde su se počeli naseljavati i pojedini rodovi iz Klimenata koji su znali i srpski i arbanaški. Najpre su došli:

-Hoti (Mujanovići, Habinovići i Alijići), kojih sada ima 23 kuće.

U Pripeču su:

-Košute (15 k.), doseljeni iz Rugove, a tamo iz Klimenata i:

-Murići (3 k.), iz Jablanice.

Vuča je, međutim, naseljena u novije vreme. Tu su sada:

-Košute (6 k.),

-Balotići (8 k.), iz Balotića kod Rožaja,

-Murići (2 k.), iz Jablanice i:

-Kardovići (1 k.), iz Rožaja.

U svim ovim naseljima stanovništvo govori samo srpski. Stari ljudi kažu da su tako govorili i njihovi preci.

IZVOR: Prema knjizi dr Milisava D. Lutovca „Rožaje i Štavica – antropogeografska ispitavanja“ u izdanju Srpskog etnografskog zbornika, Beograd 1960. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.