Порекло презимена, села Малин Дубрава и Вуча (Рожаје)

13. фебруар 2021.

коментара: 0

Порекло становништва села Малин Дубрава и Вуча, општина Рожаје – Црна Гора. Према књизи др Милисава Д. Лутовца „Рожаје и Штавица – антропогеографска испитавања“ у издању Српског етнографског зборника, Београд 1960. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Ова два насеља су на површи између Буковичне Ријеке, Вучансног Истока и Ибра. Куће су делом у сувим долинама које су окренуте поменутим токовима, а делом на билу. У деловима су ливаде, а на странама су њиве засејане јечмом, овсом и хељдом.

Воде.

Воде су бунари (5—7 м дубине) и слаби извори. Главни извори су Суљов Кладенац у Матош Дубрави и Врба у Вучој.

Земље и шуме.

У Малин Дубрави поједини делови хатара носе имена: Старо Село, Маркова Њива, Николин До, Радово Брдо, Витлаче, Ихтиман До, Забсо, Павићевица, Развоз, а у Вучој: Мечкин До, Чеврље. Липиманско Гробље. У састав Малин Дубраве и Вуче улазе и шуме на странама Буковичке Ријеке и Вучанског Потока где лети изгоне стоку. Крајем шуме су летњи станови. Раније су имали удео у планинама на десној страни Ибра. Њихове су планине биле Богданове, Рукатке и Бибин До више Бесника и Баћа, па су их продали.

Остали подаци о селу.

Као што је у почетку речено, ово село се састоји из три групе насеља: Малин  Дубраве, Вуче и Припеча. Најстарији део села је Старо Село у Малик Дубрави и Припеч на левој страни Ибра.

Гробља старог српског становнингтва са остацима капеле зарасле у трње виде се у Ихтиман Долу. Осим тога, у Припечу и на Припечкој Главици такође су стара српска гробља. Кажу да је такво гробље било и на Кршу у Вучој.

Порекло становништва.

Гробља и топографски називи остаци су старијег српског становништва. Почетком XVIII века онде су се почели насељавати и поједини родови из Климената који су знали и српски и арбанашки. Најпре су дошли:

-Хоти (Мујановићи, Хабиновићи и Алијићи), којих сада има 23 куће.

У Припечу су:

-Кошуте (15 к.), досељени из Ругове, а тамо из Климената и:

-Мурићи (3 к.), из Јабланице.

Вуча је, међутим, насељена у новије време. Ту су сада:

-Кошуте (6 к.),

-Балотићи (8 к.), из Балотића код Рожаја,

-Мурићи (2 к.), из Јабланице и:

-Кардовићи (1 к.), из Рожаја.

У свим овим насељима становништво говори само српски. Стари људи кажу да су тако говорили и њихови преци.

ИЗВОР: Према књизи др Милисава Д. Лутовца „Рожаје и Штавица – антропогеографска испитавања“ у издању Српског етнографског зборника, Београд 1960. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.