Порекло презимена, село Кланац (Рожаје)

9. фебруар 2021.

коментара: 0

Порекло становништва села Кланац, општина Рожаје – Црна Гора. Према књизи др Милисава Д. Лутовца „Рожаје и Штавица – антропогеографска испитавања“ у издању Српског етнографског зборника, Београд 1960. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Ово село је на кречњачкој површи између Лимничкe Ријеке и Граховаче која је ижљебљена вртачама. Куће су поглавито око ових долина у којима су њиве под житом и кромтшром. Кишовитих и умерено кишовитих лета земља даје добру жетву и пашу стоци, док сувљих година усеви на кречњаку подбаце у роду.

Земље и шуме.

Топографски називи појединих сеоских крајева су: Велике Њиве, Расадиште, Крши (њиве), Голи Бријег (њиве и ливаде), Мале Стране, Дугучка Главица, Раскрсница (Крсна), Загон, Врањача, Шабанов Омар, Ушљивача, Озимице (њиве), Главица, Г орњи Кини и Селимов Гроб (утриве).

Испаше су крајем села: у Клечу, Ђафама и Сенову Гробу. Летњи станови су одмах поврх села у Малим Странама, а планина Перовача у Влаху, далеко је два часа.

Воде.

Кланац нема довољно изворске воде. Доња Махала доноси воду са Арифове Чесме у Потоку, а Горња са извора Ушљиваче и Спасова бунара.

Историјат и старине селу.

Кланац је био насељен и пре доласка предака данашњег становништва. O томе сведоче црквина и гробље на Голом Бријегу, који припадају негдашњем српском православном насељу. Од те цркве, димензија 10 х 6, виде се само темељи и остаци тесане сиге. Сем тога, око црквине се виде гробови покривени великим плочама. Један крај села носи назив Дуварине, по остацима старога насеља.

Порекло становништва.

Становници су:

-Мурићи (Тахировићи, Фетаховићи, Селимовићи и Ахметовићи) (21 к.). Њихов предак досељен је пре 180 година. Род су са Мурићима у Јабланици и Грахову.

-Ђуровићи (1 к.) (с. Никољдан) досељени из суседног села Грижице на земљу коју су купили у Агића.

Кланац се дели у четири краја: Сокак (Ахметовићи), Крш, Ћафа и Дуварине.

ИЗВОР: Према књизи др Милисава Д. Лутовца „Рожаје и Штавица – антропогеографска испитавања“ у издању Српског етнографског зборника, Београд 1960. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.